“
۲-۳-۲-۵- هتل آپارتمان
به اقامتگاههایی اتلاق می شود که واحد اقامتی در آنها نه به صورت اتاق، بلکه به صورت آپارتمان بوده و دارای اتاق خواب، پذیرایی، آشپزخانه و سرویس بهداشتی بوده و به صورت مبله تجهیز شده و در اختیار مهمانان قرار میگیرد.
۲-۳-۲-۶- مجتمع توریستی
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی، پذیرایی، تفریحی، تفرجگاهی، ورزشی گفته می شود که دارای تأسیسات متنوع بوده و مهمانان ضمن اقامات در آنها می توانند از خدمات جانبی دیگری که در آنها وجود دارد استفاده نمایند. تأسیسات اقامتی در مجتمعهای توریستی متنوع است و می تواند به صورت اتاق، ویلا، آپارتمان، کمپینگ، محل پارک کاروان یا اتاقهای سیار که با اتومبیل یدک کشیده میشوند باشد (همان منبع، ص۱۰۹).
۲-۳-۲-۷- اردوگاه جهانگردی
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی منفرد گفته می شود که به صورت واحدهای مجزا از هم در محوطهای باز، ساخته میشوند. عمدتاًً این اردوگاهها دارای اتاقکهای کوچک و سادهای هستند که برای مشتریان کم درآمد در نظر گرفته میشوند.
۲-۳-۲-۸- بنگالو
به مجموعهای از اقامتگاههای منفرد گفته می شود که دارای یک اتاق بزرگ با امکانات آشپزخانه، سرویس بهداشتی بوده و اغلب به صورت یک سوئیت یک اتاقه ساخته می شود.
۲-۳-۲-۹- شاله[۸]
به خانههای ییلاقی گفته می شود که در نواحی کوهستانی با مصالحی مانند چوب ساخته میشوند. شالهها می توانند ابعاد متفاوت داشته باشند.
۲-۳-۲-۱۰- پانسیون
به نوعی واحد اقامتی گفته می شود که ظاهری ساده داشته و ضمن اقامت از خدمات پذیرایی نیز برخوردار است.
۲-۳-۲-۱۱- پانسیونهای خانگی
به واحدهای اقامتی گفته می شود که در تعداد از اتاقهای ساختمان مسکونی صاحبان آن خدمات اقامتی ارائه می دهند. در اینگونه پانسیونها، خانواده صاحب پانسیون تعدادی از اتاقهای مازاد خود را به اقامت مسافران اختصاص داده و از آنان پذیرایی میکنند.
۲-۳-۲-۱۲- ویلاهای خصوصی
به این نوع اقامتگاهها در ادبیات گردشگری خانه دوّم یا Secound home نیز میگویند. خانههای دوم که عمدتاًً در مناطق توریستی احداث میشوند، به صورت اختصاصی توسط صاحبان و مهمانان آنها مورد استفاده قرار می گیرند. مسافران اینگونه خانهها هر چند که عملکرد توریستی دارند، لیکن از نظر اقامت به تأسیسات اقامتی موجود در محل وابسته نیستند. لیکن نیازهای روزمره خود را از مـحـل تهیه کــرده و از خدمات موجود در مناطق توریستی استفاده میکنند (همان منبع، ص۱۰۹).
۲-۳-۲-۱۳- اقامتگاههای آزاد
این نوع اقامتگاهها فضاهای باز و آزادی هستند که هیچگونه تأسیساتی ندارند و صرفاً به خاطر زیبایی محل برای بر افراشتن چادر یا اقامت در فضای باز مورد استفاده مسافران قرار می گیرند. نمونه این نوع اقامت را میتوان تقریباً در تمای شهرهای توریستی مشاهده کرد که مسافران در کنار پیادهروها یا چمنهای پارکهای شهری چادر برافراشته و بیتوته میکنند.
۲-۴-گردشگری در طبیعت (طبیعت گردی)
یکی دیگر از الگوهای فضایی گردشگری شکل گرفته در عصر پسامدرن گردشگری در طبیعت یا طبیعت گردی میباشد. این الگوی فضایی در برگیرنده رویکرد گردشگران به محیط طبیعی با انگیزه های متفاوتی میباشد که گردشگر از سفر به محیط طبیعی یا طبیعت مدنظر دارد. از این رو گستره فضایی این الگو، محیط طبیعی را در بر میگیرد که می تواند به عنوان مثال ساحل، جنگل، کوه و نظیر اینها باشد. این الگوی فضایی از گردشگری در برگیرنده گونههای متفاوتی از گردشگری میباشد که در این فضا، تجربه گردشگری کسب میکنند. این گونه ها می تواند شامل طبیعت گردی، گردشگری دریایی، گردشگری ورزشی و نظیر اینها باشد.
در این بین نکته مهم، تمایزی است که بین گردشگری در طبیعت به عنوان یک الگوی فضایی و اکوتوریسم به عنوان یک گونه از گردشگری وجود دارد. این در حالی است که در بیشتر مواقع این دو مترادف هم محسوب میشوند و حتی گاهی یکی پنداشته میشوند.گردشگری در طبیعت یک الگوی فضایی از گردشگری میباشد و شکل دهنده متنی فضایی است که خوانش آن در پیرامون سفر به نقاط طبیعی با انگیزه های متفاوت از سوی گردشگران صورت میگیرد این خود در رویکردی واسازانه بر بنیان ساختارهای متفاوتی از نگرش درون متنی یا برون متنی قرار دارد که در راستای گونه های متفاوتی از گردشگری پدیدار می شود. همچنین در بازار جهانی گردشگری، گردشگری در طبیعت یک بخش کلی محسوب می شود که اکوتوریسم جزیی از آن در کنار گردشگری ماجراجویی میباشد (مجله موج سبز،۴،۱۳۸۰). در واقع اکوتوریسم بخشی در حال گسترش از بازار گردشگری در طبیعت است.به گونه ای که طبق برآورد «انجمن اکوتوریسم» در سال ۱۹۹۹، گردشگری در طبیعت یا طبیعت گردی ۲۰ درصد و اکوتوریسم ۷%۰ از بازار مسافرت جهانی را در اختیار دارد (شاهنده،۴۹،۱۳۸۰). از این رو نمی توان سفر به طبیعت را بدون در نظر گرفتن ویژگیهای آن، اکوتوریسم نامید در حالی که میتوان این گونه سفرها را در چارچوب گردشگری در طبیعت به حساب آورد.
علاوه بر آن از نظر تعاریف نیز هیچگاه گردشگری در طبیعت تنها معادل اکوتوریسم نیست. در اینجا تفاوتی را میتوان مشاهده کرد که مابین انگیزه های این دو وجود دارد. گردشگری در طبیعت یا طبیعت گردی، مسافرت به محیطهای طبیعی می تواند در چارچوب انگیزه های متفاوتی باشد که تنها فضای طبیعی را مدنظر داشته و انگیزه مربوطه هیچ گونه رابطه مستقیم با محیط طبیعی ندارد و حتی گردشگر نسبت به محیط دارای هیچ حساسیتی نیست. در حالی که اکوتوریسم بنا به تعریف آن توسط مؤسسه بینالمللی اکوتوریسم در سال ۱۹۹۱ « یک مسافرت مسئولانه به مناطق طبیعی که محیط زیست را حفظ و زندگی راحت مردم محلی را تثبیت نماید» تعریف شده است (مجله موج سبز،۴،۱۳۸۰).
از این رو اکوتوریسم واجد چهار ویژگی مشخص و بارز میباشد که عبارتند از:
-
- سفر به یک منطقه طبیعی.
-
- سفری که حامی حفاظت از تنوع زیستی باشد.
-
- سفری که برای جوامع میزبان محلی سودمند باشد.
“