(۳-۱۸)
(۳-۱۹)
محدودیتهای (۳-۱۶) تا (۳-۱۹) نیز دامنه متغیرهای مساله را تعریف می کنند. محدودیتهای دیگر:
(L)
(۳-۲۰)
s.t
(۳-۲۱)
(۳-۲۲)
(۳-۲۳)
مدل سطح پایین Lمساله تخصیص سفر بر اساس رویه تعادل کاربر قطعی است که جریانهای تعادلی در کمانها xij را برای هر ترکیب معین از متغیرهای سطح بالا محاسبه می کند. توضیحات لازم در رابطه با مدل ریاضی و ویژگیهای آن در پیوست (الف) آمدهاند.
روش حل توسعه داده شده
روش حل ارائه شده از سه مرحله تشکیل شده است. در مرحله اول، با بهره گرفتن از الگوریتم فراابتکاری (HGA,BA) جواب های اولیه مربوط به توپولوژی شبکه (تعیین جهت معابر، تعداد خطهای اضافه شده به هر معبر و تخصیص خطها به معابر) ایجاد میشوند. در مرحله دوم، متغیر سیگنال با روش بهینه سازی موضعی تنظیمات سیگنال با ثابت در نظر گرفتن متغیر توپولوژی شبکه حل و بهنگامسازی می گردد. در مرحله آخر، با روش جستجوی خطی مقدار بهینه ظرفیت ذخیره در هر تکرار بدست می آید.
به عبارتی، مرحله دوم درون مرحله سوم قرار می گیرد. با ثابت در نظر گرفتن متغیرهای توپولوژی شبکه برای بدست آوردن ظرفیت ذخیره با بهره گرفتن از روش جستجوی خطی در هر تکرار متغیرهای تنظیم سیگنال بهنگام میشوند تا مقدار بهینه متغیر تنظیم سیگنال با توجه به متغیر توپولوژی و سطح تقاضا بدست آید.
از روش الگوریتم ژنتیک ترکیبی با شبیه سازی تبرید و الگوریتم زنبور عسل برای ایجاد جواب متغیرهای گسسته (توپولوژی)مساله استفاده شده است، که در این بخش کلیات الگوریتم ژنتیک و زنبور عسل بیان می شود و در بخش بعدی الگوریتم های توسعه داده شده تشریح خواهند شد.
کلیات الگوریتم ژنتیک
از سال ۱۹۶۰ تقلید از موجودات زنده برای استفاده در الگوریتمهای قدرتمند درحل مسایل بهینه سازی مورد توجه قرار گرفتند، که ” تکنیکهای محاسبهی تکاملی” نام گرفتند. الگوریتم ژنتیک اولین بار توسط جان هالند]۴۶[ و همکاران در دانشگاه میشیگان مطرح شد. آنان در تحقیقات خود به فرایند سازگاری در سیستمهای طبیعی توجه کردند و برای مدلسازی آن در سیستمهای مصنوعی، که باید دارای تواناییهای سیستم طبیعی باشند، تلاش کردند. نتیجه تلاش آنها پیدایش الگوریتم ژنتیک بود.
مزایای الگوریتم ژنتیک
می توان قابلیت های روش ژنتیک را نتیجه امتیازات ویژه این روش دانست. برخی از این امتیازات به صورت زیر هستند.
- جستجوی چند جانبه و کار همزمان بر روی جمعیتی از متغیرها. الگوریتم ژنتیک در یک جمعیت از جواب ها و با مجموعه ای از آنها شروع به جستجو می کند، نه با یک جواب واحد. بدین ترتیب، به جای یافتن نقطهی مناسب، محدودههای مناسب در فضای متغیرها شناسایی می شوند.
- استفاده از مقدار تابع هدف برای جستجو. بنابراین، نیازی به اطلاعات جانبی دیگر مانند مشتق تابع ندارد. به همین دلیل، به راحتی میتوان از این روش در بهینه سازی توابع ناپیوسته یا دارای تغییرات ناگهانی و چندین نقطه بهینه موضعی استفاده کرد.
- کلی بودن الگوریتم و مستقل بودن اجزای آن. الگوریتم ژنتیک به خاطر طبیعت تکاملی، جواب ها را بدون توجه به طرز کار ویژهی مساله جستجو می کند و میتوان با هر نوع تابع هدف و محدودیت (خطی و غیر خطی) در هر فضای جستجو (گسسته، پیوسته یا مرکب) به کار گرفت. به عبارت دیگر، این الگوریتم انعطاف پذیری بالایی دارد.
- بدون توجه به دامنه خاص، جستجوی به وسیله اعمالی فوقالعاده ساده انجام میگیرد، که بسیار ساده و قابل درک است. در عمل، الگوریتم ژنتیک به طور حیرت آوری در جستجوی فضاهای پیچیده کاملا غیرخطی و چندبعدی به صورتی سریع و موثر عمل می کند.