۵۲
۱۷۱/۰
جدول ۴-۴٫ نتایج آزمون کولموگروف – اسمیرنف صنایع شیمیایی
در نمودار ۴-۱ میانگین بازدهی هفتگی، انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب هر شرکت صنعت خودرو به تصویر کشیده شده است تا وضعیت ریسک شرکتها که همان پراکندگی بازده هاست با توجه به معیارهای انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب ملموستر باشد.
نمودار ۴-۱٫ میانگین بازدهی هفتگی، انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب صنعت خودرو
در نمودار ۴-۲ هم چنین میانگین بازدهی هفتگی، انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب هر شرکت صنعت شیمیایی به تصویر کشیده شده است تا وضعیت ریسک شرکتها که همان پراکندگی بازدههاست با توجه به معیارهای انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب ملموستر باشد. که نشان میدهد میانگین شیمیایی های بورسی در سال۱۳۹۳ به طور عمده منفی بودهاند.
نمودار ۴-۲٫ میانگین بازدهی هفتگی، انحراف معیار و انحراف معیار نامطلوب صنعت شیمیایی
۴-۲- محاسبه معیار تسلط تصادفی
در این بخش میخواهیم به سوالات اول و دوم پژوهش پاسخ دهیم و برای این منظور باید به آزمون معیار تسلط تصادفی و تعیین وجود تسلط بین شرکتها و به تبع آن مشخص کردن مرتبهی تسلط، پرداخته شود.
سوال اول: تسلط شرکتهای زیر گروه محصولات خودرویی و شیمیایی بر یکدیگر به تفکیک مرتبه تسلط (تسلط تصادفی مرتبه اول، تسلط تصادفی مرتبه دوم، تسلط تصادفی مرتبه سوم) چگونه است؟
سوال دوم: رتبه بندی شرکتهای صنعت محصولات خودرویی و شیمیایی بر اساس ریسک با بهره گرفتن از معیار تسلط تصادفی چگونه است؟
بنابراین با بهره گرفتن از معادلات مربوط به، و که به بیان تفصیلی آنها در فصل سوم پرداخته شد، به آزمون زوجی شرکتهای صنعت خودرو میپردازیم. با توجه به قوانین معیار تسلط تصادفی و تعداد کل شرکتهای کل صنعت خودرویی و شیمیایی، تعداد کل مقایسههای انجام گرفته برای تعیین تسلط تصادفی بین شرکتهای دو صنعت با بهره گرفتن از فرمول محاسبه میشود که در آن، n بیانگر تعداد شرکتهای مورد بررسی است. بنابراین تعداد کل مقایسههای انجام گرفته برای تعیین تسلط تصادفی بین شرکتهای صنعت خودرو در این پژوهش برابر است با:
۲۵۳=۲/(۲۲×۲۳)
همچنین برای صنعت شیمیایی برابر است با:
۱۹۰=۲/(۱۹×۲۰)
با نظر به اینکه تعداد آزمونهای مقایسه تسلط تصادفی بسیار زیاد می باشد، در ادامه با بهره گرفتن از نمودارهای استخراج شده از Matlab، نتایج آزمون معیار تسلط تصادفی بین شرکت خوساز و خمحرکه، خوساز و خساپا، خوساز و خمهر، همچنین نشان دادن عدم وجود هیچ مرتبهای از تسلط تصادفی بین دو شرکت خوساز و خبهمن.
نمودار ۴-۳ توابع توزیع تجمعی شرکتهای محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه را نشان میدهد. همانطور که در نمودار مشاهده میشود تابع توزیع تجمعی شرکت نیرو محرکه کاملاً بالای تابع توزیع تجمعی شرکت محور سازان ایران خودرو قرار گرفته است. با استناد به مفروضات ارائه شده در مورد معیار تسلط تصادفی و همچنین با توجه به به موقعیت توابع توزیع تجمعی در نمودار ۴-۳ شرکت محور سازان ایران خودرو بر اساس معیار تسلط تصادفی مرتبه ی اول بر شرکت نیرو محرکه مسلط است.
نمودار ۴-۳٫ توابع توزیع تجمعی شرکت های محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه
در نمودار ۴-۴ نتیجهی آزمون که تعیین کنندهی وجود یا عدم وجود تسلط تصادفی مرتبهی اول است بین شرکتهای محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه نشان داده شده است.
نمودار ۴-۴٫ تعیین تسلط تصادفی مرتبهی اول بین شرکتهای محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه
همانگونه که در نمودار ۴-۴ مشاهده می شود، به ازای همهی بازدهیهای شرکتهای محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه، میباشد که این مهم همانگونه که از موقعیت توابع توزیع تجمعی دو شرکت در نمودار هم استنباط شد بیانگر این است که شرکت محور سازان ایران خودرو بر اساس معیار تسلط تصادفی مرتبهی اول بر شرکت نیرو محرکه مسلط میباشد.
قابل ذکر است که چون در آزمون بین شرکتهای محور سازان ایران خودرو و نیرو محرکه، نوع تسلط بین این دو شرکت مشخص شد، نیازی به انجام آزمون های و نمیباشد.
نمودار ۴-۵ توابع توزیع تجمعی شرکتهای محور سازان ایران خودرو و سایپا و موقعیت آنها نسبت به هم را نشان میدهد. همانگونه که در نمودار مشاهده میشود تابع توزیع تجمعی شرکت سایپا به غیر از چند بازدهی که ناحیهی کوچکی را شامل میشوند در سایر بازدهیها بالای توزیع تجمعی شرکت محور سازان ایران خودرو قرار دارد.
نمودار ۴-۵٫ توابع توزیع تجمعی شرکتهای محور سازان ایران خودرو و سایپا
نمودار ۴-۶ مقادیر مربوط به آزمون که حاصل تعیین تسلط تصادفی مرتبهی اول بین شرکتهای محور سازان ایران خودرو و سایپا میباشد را به ازای بازدهیهای این دو شرکت به تصویر میکشد.
نمودار ۴-۶٫ تعیین تسلط تصادفی مرتبهی اول بین شرکتهای محور سازان ایران خودرو و سایپا
همانطور که نمودار نشان میدهد در آزمون برای بازدهیهای شرکت محور سازان ایران خودرو و سایپا هم مقادیر مثبت وجود دارد و هم مقادیر منفی که این امر سبب میشود این دو شرکت بر اساس معیار تسلط تصادفی مرتبهی اول بر یکدیگر مسلط نباشند. بنابراین برای این زوج شرکت باید به سراغ آزمون و بررسی تسلط تصادفی مرتبهی دوم برویم.
نمودار ۴-۷ مقادیر آزمون برای تعیین تسلط تصادفی مرتبهی دوم است. که به ازای تمام بازدهیهای شرکت محور سازان ایران خودرو و سایپا را نشان میدهد.
نمودار ۴-۷٫ تعیین تسلط تصادفی مرتبه ی دوم بین شرکت های محور سازان ایران خودرو و سایپا
با توجه به نمودار ۴-۷ به ازای تمام بازدهیهای شرکت محور سازان ایران خودرو و سایپا میباشد. بنابراین شرکت محور سازان ایران خودرو بر اساس معیار تسلط تصادفی مرتبهی دوم بر شرکت سایپا مسلط میباشد.
نمودار ۴-۸ توابع توزیع تجمعی شرکتهای محور سازان ایران خودرو و مهرکام پارس و موقعیت آنها نسبت به هم را نشان میدهد.
نمودار ۴-۸٫ توابع توزیع تجمعی شرکتهای محور سازان ایران خودرو و مهرکام پارس
با توجه به نمودار ۴-۸ تابع توزیع تجمعی شرکت مهرکام پارس ابتدا بالای تابع توزیع تجمعی شرکت محور سازان ایران خودرو بوده و در آخر نیز بالای تابع توزیع تجمعی شرکت محور سازان ایران خودرو قرار گرفته است و در کل برای تصمیمگیری باید سراغ تستهای تسلط تصادفی برویم.
نمودار ۴-۹ مقادیر مربوط به آزمون برای تعیین تسلط تصادفی مرتبهی اول را به ازای بازدهیهای شرکتهای محور سازان ایران خودرو و مهرکام پارس نشان میدهد.