۱-۴-۳ تاثیر کاربری اراضی بر فرسایش پاشمانی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک
داده ها با بهره گرفتن از طرح کاملا تصادفی با سیستمهای مختلف کاربری اراضی به عنوان تیمار اصلی تجزیه و تحلیل شدند. تجزیه و تحلیل آماری با بهره گرفتن از روش مدل خطی تعمیم یافته (GLM) در SAS (نسخه ۱/۹) انجام شد. مقایسه میانگین با بهره گرفتن از آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD) در سطح ۰۵/۰ انجام شد. اثرات کاربری اراضی بر فرسایش پاشمانی خاک و دیگر ویژگیهای توپوگرافی (شیب، ارتفاع، شاخص قدرت، شاخص رسوب، شاخص رطوبت) و خواص خاک شامل توزیع اندازه ذرات (PSD)، مقاومت برشی سطحی خاک (SSS)، میانگین وزنی قطر خاکدانهها (MWD) ماده آلی (OM) و کربنات کلسیم (CaCO3)مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین اثر کلاس بافت خاک بر فرسایش پاشمانی در یک طرح آزمایشی مشابه بررسی شد.
۲-۴-۳ مدلسازی فرسایش پاشمانی
۱-۲-۴-۳ رگرسیون خطی چندگانه (MLR)
از روش رگرسیون گام به گام با بهره گرفتن از نرم افزار آماریSAS برای انتخاب بهترین ترکیب از متغیرهای مستقل خواص خاک (پایداری خاکدانه، مقاومت برشی خاک، درصد آهک، درصد ماده آلی، درصد اندازه ذرات خاک) و توپوگرافی (شیب، ارتفاع، رسوب، شاخص خیسی و شاخص قدرت) برای برآورد متغیر وابسته (نرخ فرسایش پاشمانی شیب و شدتهای مختلف) استفاده شد. در این روش یکسری عملیات توسط کامپیوتر انجام میگیرد و کامپیوتر انواع معادلات ممکن بین y و xها را برقرار می کند سپس برای یافتن مناسبترین معادله آنها را ارزیابی می کند. در روش ارزیابی مقادیر R2 و میانگین مربعات خطا محاسبه می شود. در نهایت معادلهای که دارای بزرگترین R2 و کوچکترین میانگین مربعات خطا باشد به عنوان مناسبترین معادله رگرسیونی خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته انتخاب می شود.
۲-۲-۴-۳ رگرسیون خطی فازی (FLR)
در رگرسیون خطی با ضرایب فازی، فرض می شود که مشاهدات و متغیرها دقیق و ابهام در مدل و ضرایب رگرسیون است. به طور کلی برای برازش یک معادله رگرسیون خطی فازی سه دسته مدل وجود دارد:
مدلهای رگرسیون امکانی فازی، مدلهای رگرسیون کمترین مربعات و مدلهای رگرسیون مبتنی بر تحلیل بازهای.
در این پژوهش از روش رگرسیون خطی امکانی فازی استفاده شده است. در این روش، فرض میکنیم y متغیر وابسته و , . . . , , متغیرهای مستقل و تعداد مشاهدات n باشد، صورت کلی مدل رگرسیون خطی فازی به شکل زیر خواهد بود:
۳-۳
هدف برآورد پارامترهای مدل (۱) یعنی P , . . ., است، به قسمی که مدل (۳-۳) بهترین برازش را برای داده ها به دست دهد. برای پیدا کردن پارامترهای فوق از تابع عضویت مثلثی زیر استفاده خواهیم کرد. توجه شود که میتوان از توابع عضویت دیگر، از قبیل نرمال، استفاده کرد، اما در این تحقیق فقط تابع عضویت مثلثی (مثلثی متقارن) مورد بحث قرار میگیرد. تابع عضویت مثلثی به صورت زیر تعریف می شود:
= ۴-۳
که a مقدار میانه، SL کران پایین و SR کران بالای Ã را نشان می دهند، به قسمی که ( sR,sL,a)=Ã . اگر sL=sR=s باشد، در این صورت Ã عدد مثلثی متقارن و در غیر این صورت نا متقارن خواهد بود. در صورت متقارن بودن، Ã را با T(s,a) نشان خواهیم داد. به عبارت دیگر، در حالت T(s,a)=Ã ، تابع عضویت (x)=Ã به صورت زیر خواهد بود:۱
۵-۳ =
تابع عضویت عدد فازی Ã تابع دو پارامتر s,a است، به طوری که پارامتر a، پارامتر میانه و پارامتر s پارامتر گسترهی عددی فازی است که نشان دهنده فازی بودن عدد است. در واقع، عدد فازی Ã با دو پارامتر s,a نشان دهنده تقریبا a است. بنابراین، خروجی رگرسیون می تواند به صورت زیر نشان داده شود:
۶-۳
در رگرسیون با ضرایب فازی( و مشاهدات غیر فازی)، هدف آن است که ضرایب ià ، و n …. , ۱ i= به گونه ای تعیین شود که: اولا؛ خروجی فازی، Ỹ، برای تمامی مقادیر m, . . . , 1= j و yj ، حداقل دارای درجه عضویتی به بزرگی h باشد:
۷-۳ , j=,…,m ثانیا؛ ابهام یا فازی بودن خروجی مدل در حداقل ممکن باشد. شرط اول تضمین می کند که در مدل نهایی، مقدار عضویت yi یعنی i امین مقدار مشاهده شده متغیر وابسته در برآورد فازی آن توسط مدل، (yi )Ỹ، حداقل به اندازه h باشد. مقدار h توسط کاربر انتخاب می شود و میتوان آن را به عنوان سطح اعتبار مدل تعبیر کرد. شرط دوم نیز بیان کننده این نکته است که ابهام در مقدار پیش بینی متغیر وابسته باید حداقل باشد. چون بر پایه هر مشاهده، یک خروجی از مدل خواهیم داشت، پس باید مجموع ابهامهای خروجیها را حداقل کنیم به بیان دیگر باید مقدار زیر حداقل شود.
۸-۳ Z = m
همچنین محدودیتهای مدل به صورت زیر به دست میآیند:
۹-۳
j = (, … … , m)
باتوجه به رابطه ی (۷-۳) مشخص می شود که برای هر مشاهده دو محدودیت ایجاد می شود. پس مسأله یافتن ضرایب فازی مدل، معادله با حداقلسازی تابع هدف Z با توجه به m2 محدودیت تولید شده توسط m مشاهده است. بدین ترتیب با یک مسأله برنامه ریزی خطی روبه رو هستیم که به روشهای مختلف از جمله سیمپلکس قابل حل است (محمدی و طاهری،۱۳۸۴). این کار در نرم افزار Excel انجام شد.
یکی از معیارهای ارزیابی مدلهای رگرسیون خطی با ضرایب فازی بر پایه شاخص اطمینان (IC) است که به صورت زیر تعریف می شود:
IC = 1- 10-3
که در آن SSE، SST به ترتیب مجموع مجذورات خطا و مجموع مجذورات کل رگرسیون فازی است (وانگ و تساور،۲۰۰۰).
۱۱-۳
۱۲-۳
میانگین مربعات خطای مدل نیز مطابق رابطه زیر محاسبه می شود.
MSE=13-3
MSE: میانگین مربعات خطا، Sm: فرسایش پاشمانی اندازه گیری شده، Se: فرسایش پاشمانی تخمینی، n: تعداد مشاهدات
در رگرسیون خطی با ضرایب فازی، مدلهای مختلفی با ضریب کشیدگی متفاوت را میتوان مورد توجه قرار داد و در نهایت مدلی را که دارای IC بزرگتر باشد، به عنوان مدل بهینه انتخاب کرد. البته در این زمینه باید یک سطح اعتبار مناسب را نیز در نظر گرفت. به طور کلی انتخاب سطح اعتبار مدل و در نتیجه مقدار ابهام آن، در اختیار کاربر است که براساس شناخت و آگاهی وی از پدیده و سیستم مورد مطالعه و توازن مورد نظر بین اعتبار و ابهام مدل انتخاب می شود (محمدی و طاهری،۱۳۸۴).
متغیرهای مورد استفاده در روش رگرسیون خطی فازی عواملی میباشند که در مدلسازی به روش رگرسیون چند متغیره انتخاب شدند. یا با انجام آنالیز همبستگی در نرم افزار SAS، متغیرهایی که همبستگی معنیداری با فرسایش پاشمانی دارند به عنوان متغیرهای تاثیرگذار انتخاب میشوند. همچنین از بین متغیرهای مستقلی که همبستگی معنیداری با هم داشته باشند متغیری که مقدار عددی همبستگی زیادتری داشته باشد انتخاب می شود.
۳-۲-۴-۳ سامانه استنتاج فازی
در بسیاری از مفاهیم و پدیده های طبیعی ابهام وجود دارد. به عنوان مثال فرسایش زیاد، آبدهی کم، حاصلخیزی ناچیز، میزان پوشش گیاهی کم، مراتع شدیدا تخریب یافته، وضعیت متوسط مرتع، و … جملات مبهمی هستند که در بسیاری از روشهای توصیفی با آنها مواجه میشویم، بنابراین بهتر است این ابهامات به عنوان بخش جدانشدنی این علوم در نظر گرفته شوند. رویکرد فازی ابزار بسیار مناسبی جهت برخوردکردن و کنار آمدن با این ابهامات و عدم قطعیت است. منطق فازی به خوبی به این ابهامات، صورتبندی ریاضی بخشیده و زمینه را برای تصمیم گیری و استدلال در مورد آنها فراهم میسازد. بنابراین تکنیک فازی به خوبی می تواند با بهره گرفتن از متغیرهای زبانی و عادی روزمره که در توصیف پدیده های طبیعی به کار میروند، به مدلسازی این پدیده ها پرداخته و نتایج را به طرف قضاوتی درستتر و واقعیتر سوق دهد. نکته جالب اینجاست که اگرچه سیستمهای فازی پدیده های غیرقطعی و نامشخص را توصیف می کنند با این حال تئوری فازی یک تئوری دقیق میباشد )قاسم نژاد و همکاران، ۱۳۸۷). از آنجا که درعلوم خاک، محقق با متغیرهای زبانی بسیاری مثلا (سیلت خیلی کم، آهک کم، موادآلی متوسط، شیب زیاد و …) روبرو هستند که درک و بیان آنها به صورت کمیتهای دقیق مشکل میباشد، لذا در این تحقیق سعی میگردد با بیان متغیرهای زبانی و استفاده از سامانه استنتاج فازی، روشی برای تبدیل متغیرهای زبانی از حالت کیفی به کمی و برقرای ارتباط بین ورودی ها و خروجیهای مشاهدهای یک سامانه ارائه نماییم.
در سیستم استنتاج فازی ابتدا نیاز به تعیین دامنه تغییرات هر متغیر میباشد. در زیر مراحل انجام تحقیق شرح داده شده است.
۱-۳-۲-۴-۳ مرحله اول: تعیین متغیرهای موثر
متغیرهای مورد استفاده در سامانه استنتاج فازی عواملی میباشند که در مدلسازی به روش رگرسیون خطی چند متغیره و رگرسیون خطی فازی به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار بر فرسایش پاشمانی معرفی شده اند. همچنین در این قسمت پارامترهای شیب (با دو مقدار ۵ و ۱۵ درصد) و شدت بارندگی (با دو مقدار ۵۰ و ۸۰ میلیمتر بر ساعت) هم به عنوان متغیر تاثیرگذار اضافه شدند.
۲-۳-۲-۴-۳ مرحله دوم: تعیین مقادیر زبانی هر متغیر و تابع عضویت آنها
بعد از تعیین دامنه تغییرات، لازم میباشد تا مقادیر زبانی هر متغیر نیز تعریف گردد. متغیرهای زیانی به صورت کیفی تعریف، و با واژه های کم، متوسط و زیاد نامگذاری میگردند. بعد از مشخص شدن دامنه تغییرات و مقادیر زبانی هر متغیر، نمودار و توابع عضویت آن مشخص میگردد.
۳-۳-۲-۴-۳ مرحله سوم: تعیین قوانین اگر- آنگاه در سامانه فازی
پایگاه قواعد فازی به صورت اگر و آنگاه برای متغیرهای مستقلی که بر روی متغیر وابسته (فرسایش پاشمانی) تاثیر دارند نوشته میشوند. هر کدام از این متغیرهای مستقل اثر متفاوتی بر مقدار فرسایش پاشمانی دارند. با توجه به نوع اثرات این متغیرهای مستقل بر روی متغیر وابسته، قوانین نوشته میشوند. مثلا: اگر پایداری خاکدانه زیاد و سیلت کم و شیب کم باشد، آنگاه فرسایش پاشمانی کم است.
۴-۳-۲-۴-۳ مرحله چهارم: نتایج
بعد از تعیین کلیه قوانین اگر و آنگاه، مقدار هر متغیر به نرم افزار Matlab وارد و مقدار فرسایش پاشمانی برآوردی به عنوان متغیر وابسته از طریق ۵ روش مختلف که در منطق فازی بر اساس عملگرهای مختلفی از قبیل Max و Min که به جای عملگرهای اجتماع و اشتراک قرار میگیرند و همچنین جمع احتمالی و ضرب، به دست می آید.
همچنین روابط استلزامی فازی زیادی توسط محققین مختلف پیشنهاد شده و به کار رفته است که چند نمونه از آنها به شکل زیر میباشد.
Rc: R(u,v): min[A(u).B(ν)] رابطه استلزام ممدانی
Rp: R(u,v): A(u).B(ν) رابطه استلزام لارسن
Rc: R(u,v): min[1,1 - A(u)+B(u)] رابطه استلزام لوکاسیویچ
Rp: R(u,v): -1 A(u)+ A(u).B(u) رابطه استلزام احتمال
در عمل بیشتر از رابطه استلزامی ممدانی یا لارسن که به ترتیب براساس عملگرMin و حاصلضرب میباشد استفاده میگردد (زاهدی، ۱۳۸۲ و طاهری، ۱۳۸۰). در این تحقیق از رابطه استلزامی ممدانی استفاده می شود.
در نهایت مقدار فرسایش پاشمانی برآورد شده از مدل و مقدار فرسایش پاشمانی اندازه گیری شده با بهره گرفتن از روش میانگین مربعات خطا مطابق رابطه ۱۳-۳ مقایسه و بهترین روش از بین پنج روش انتخاب میگردد.
۳-۴-۳ نقشه فرسایش پاشمانی
نقشه فرسایش پاشمانی منطقه مورد مطالعه با بهره گرفتن از نتایج کلاسبندی فازی (کلاس فرسایشی کم، متوسط، زیاد) در چهار حالت اعمال شده در آزمایشگاه، در محیط GIS طراحی می شود.
فصل چهارم
راهنمای ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره علل فرسایش خاک در استان چهارمحال و بختیاری- فایل ...