Shi و همکاران در سال ۲۰۰۳، ترکیبات آنتیاکسیدان با خنثی نمودن رادیکال های آزاد، جلوی تخریب سلولی ناشی از اثر رادیکالهای آزاد را میگیرند.
Faria و همکاران در سال ۲۰۰۶، بسیاری از اثرات بهداشتی مفید GSE به مهار خواص آنتیاکسیدانی و رادیکالهای آزاد نسبت دادند.
Yousef و همکاران در سال ۲۰۰۷، عصاره هسته انگور باعث می شود روند استروئیدوژنز و از این رو تولید تستوسترون و تولید اسپرم بهبود یافته و از این رو باروری افزایش پیدا کند.
Ljubuncic و همکاران در سال ۲۰۰۵ میوه زالزالک را به عنوان یک منبع غنی از آنتی اکسیدانتها برشمردهاند.
Yao و همکاران در سال ۲۰۰۸ گزارش کردند که اغلب فعالیتهای دارویی زالزالک به فلاونوئیدها و پروآنتوسیانیدینهای اولیگومریک موجود در آن نسبت داده می شود .
Khalil و همکاران در سال ۲۰۰۸ نشان دادهاند که گونه های متعددی از زالزالک دارای خواص کاهندگی چربی خون در حیوانات آزمایشگاهی میباشند.
*فصل دوم
مواد و روشها
۱-۲) مواد:
-محیط کشت mR1ECM برای تهیه رقت مناسب از اسپرم
- رنگ ائوزین-نگروزین جهت رنگآمیزی اسپرمهای زنده و مرده
- محلول فرمالین ۱۰% جهت فیکس نمودن بافت بیضه موشها
- داروی سیکلوسپورین بصورت کپسول
- رنگ ائوزین
- رنگ هماتوکسیلین
- الکل اتیلیک مطلق و ۹۶ درجه
- محلول گزیلل (زایلین)
- محلول آلبومین
- گلیسرول
- چسب انتالان
- کربنات لیتیم
- پارافین
- محلول اسید- الکل
- محلول کلروفریک
۲-۲) وسایل و دستگاهها
-ترازوی حساس برای توزین رتها و داروها
- سرنگ انسولین ۱۰۰ واحدی جهت گاواژ دارو
- انکوباتور co2
- ست جراحی
- سمپلر برای برداشتن نمونه و انتقال آن به لولههای آزمایش
- دستگاه سانتریفوژ
- لام و لامل
- قلم الماس
- میکروتوم
- قالبهای پارافین و کرایوستات
- ظروف مخصوص رنگآمیزی
- عدسی مدرج و مشبک
۳-۲) آماده سازی عصارههای آبی
۱-۳-۲) تهیه عصاره هسته انگور
انگور قرمز از باغهای اطراف شهرستان ارومیه تهیه و پس از شستن و خشک کردن، هستهها از میوه جدا و آسیاب شدند. مقدار ۲۵ گرم پودر هسته انگور به ۲۵۰ میلیلیتر آب مقطر اضافه و به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۴۰ درجه سانتی گراد در انکوباتور نگهداری شد. روزانه به مدت ۳ ساعت بر روی دستگاه روتاتور با ۲۰۰ دور در دقیقه چرخانده و بعد با کاغذ صافی واتمن شماره یک فیلتر و سپس حلال محلول فیلتر شده، با دستگاه تبخیر کننده چرخان تبخیر شد و عصاره خشک بدست آمد. این عمل ۳ بار تکرار شد و کل نمونه ها جمع آوری و در یخچال تا زمان انجام آزمایش در دمای ۲۰- نگهداری شد (Harborne, 1998).
۲-۳-۲) طرز تهیه عصاره زالزالک
برای این منظور ، میوههای زالزالک پس از جمعآوری از مناطق رشد آن در اطراف شهرستان ارومیه و تایید توسط بخش گیاهشناسی دانشکده علوم دانشگاه ارومیه، به مدت ۱۰ روز در دمای آزمایشگاه و دور از نور مستقیم آفتاب، خشک و آسیاب گردیدند. سپس ۲۵ گرم از پودر به دست آمده در ۲۵۰ میلی لیتر آب مقطر به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد جوشانده شده، جوشانده حاصل با بهره گرفتن از کاغذ صافیهای معمولی و متعاقبا کاغذ صافی واتمن (Whatman) شماره یک صاف میگردید. این جوشانده صاف شده نیز در دستگاه حذف حلال، تحت شرایط خلاء و در دمای ۵۶ درجه سانتی گراد تغلیظ میگردید. پس از تغلیظ نهایی و خشک شدن، عصاره آبی نهایی به ۴/۱۲% وزن اولیه رسید. این عصاره آبی تهیه شده نیز تا زمان مصرف در دمای ۱۸- سانتی گراد نگهداری میشد (Ljubuncic et al., 2005).
۴-۲) حیوانات
در این تحقیق از ۳۲ رت نر بالغ نژاد Wistar در محدوده وزنی ۲۰±۲۰۰ گرم جهت انجام آزمایشات استفاده گردید. حیوانات در خانه حیوانات گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه ارومیه تحت شرایط استاندارد (۱۲ ساعت روشنایی و ۱۲ ساعت تاریکی ) و درجه حرارت ۲± ۲۲درجه سانتیگراد در قفسهای مخصوص پرورش و نگهداری میشدند. این حیوانات توسط پلیت تغذیه شده و جهت آبدهی از شیر آب شهری استفاده میشد.
۵-۲) تعیین حیوانات و دوز مؤثر دارو
موشهای نر حدود دو ماه پس از تولد بالغ میشوند و قادر به تولید حداکثراسپرم روزانه و بارورکردن موش های ماده میشوند. در رت ماده نیز ۵۰-۷۰ روز پس از تولد بلوغ جنسی اتفاق میافتد. بررسی مطالعات پیشین بر روی سیکلوسپورینآ نشان می دهد که تیمار سیکلوسپورین با دوز mg/kg/day40 باعث اختلال در باروری رتها می شود (Hiroshi et al., 2003). بنابراین میزان دوز تجویزی mg/kg/day40 انتخاب شد (بصورت محلول در نیم سیسی روغن کنجد) . میزان دوز تجویزی عصاره زالزالک ((Max et al., 2003 و عصاره هسته انگور(میرزایی ع و همکاران.، ۱۳۹۰) mg/kg/day150انتخاب شد.
۶-۲) گروه بندی حیوانات
۳۲سر رت نر بالغ به طور تصادفی به ۴ گروه ۸ تایی تقسیم شدند و به صورت زیر تحت رژیم دارویی قرار گرفتند:
حیوانات گروه اول جهت حذف استرس تزریق به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. این گروه بجز آب و غذا ترکیب دیگری دریافت نکردند.
حیوانات گروه دوم بمدت۴۵ روز ، روزی یک بار دارو ی سیکلوسپورین را به صورت گاواژ دریافت کردند.
حیوانات گروه سوم به مدت ۴۵ روز ، روزی یک بار داروی سیکلوسپورین را به همراه عصاره هسته انگور به صورت گاواژ دریافت می کردند.
حیوانات گروه چهارم به مدت ۴۵ روز، روزی یک بار داروی سیکلوسپورین را به همراه عصاره زالزالک به صورت گاواژ دریافت میکردند.
۷-۲) بررسیهای بافتشناسی
قبل از شروع آزمایش و گاواژ دارو، رتهای نر بالغ به مدت ۱۴ روز در مرکز پرورش و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی درکنار هم و به صورت گروهبندی شده قرار داده شدند تا با شرایط محیط سازش پیدا کنند و استرسهای محیطی بر نتیجه آزمایشها هیچگونه تأثیری نداشته باشد. در پایان دوره تیمار (۱۸ روز پس از آخرین تزریق)، رت ها به روش جابجایی مهرههای گردن آسان کشی شد. بیضه سمت چپ را پس از پاساژ بافتی با H&E و PAS رنگ آمیزی نموده و بیضه سمت سمت راست را جهت مطالعات هیستوشیمیایی و هیستومورفومتری به کرایواستات انتقال داده شد و پس از تهیه مقاطع کرایواستات با سودان بلاک رنگآمیزی شدند و از آنها تصاویری با دوربین دیجیتالی تهیه و مورد مطالعه قرارگرفتند.
۸-۲) روش تهیه محلول ثبوتی فرمالین ١٠درصدی نمکی
کلرید سدیم ٩گرم
آلدئید فرمیک ١٠٠میلی لیتر
آب مقطر ٩٠٠ میلی لیتر
طرح های پژوهشی دانشگاه ها درباره مطالعه تاثیر عصاره دانه انگور سیاه و عصاره زالزالک بر ...