پهن داخلی
چرخش داخلی
نیم وتری
خیاطه
º۲۰ تا º۳۰
نیم غشایی
راست داخلی
رکبی
چرخش خارجی
دو سر رانی
º۳۰ تا º۴۰
علائم بالینی
شروع علائم بالینی معمولا به آرامی و بی سر وصداست. تا مدت ها با وجود علائم رادیوگرافی، بیمار بدون علائم بالینی است.تعداد کمی از بیماران شروع ناگهانی علائم را دارند.
درد : اولین و مهمترین علامت درد متناوب مفصل که معمولا با فعالیت بروز می کند است. بین شدت درد و علائم رادیولوژی ارتباطی وجود ندارد. در انتهای روز و انتهای هفته درد بدتر و شدیدتر می شود. شدت درد در زنها بیشتر است. در افراد خیلی مسن و جوان شدت درد کمتر می باشد. با وجود علائم روحی روانی مثل افسردگی و اضطراب درد بیشتر می شود. تقریبا تمامی بیماران بعد از فعالیت درد دارند. علت درد هنگام فعالیت، فشار مکانیکی استئوفیت بر کپسول و رباط ها است و علت درد بعد از استراحت و درد شبانه، افزایش فشار داخل استخوان زیر غضروف به علت انسداد جریان خون وریدی است. سایر علل درد در استئوآرتریت، سینویت التهابی، بورسیت یا تنوسینویت ثانویه مجاور مفصل، دردهای عضلانی ناشی از ضعف عضلات مجاور ، درد انتشاری از مفصل ران به زانو و فیبرومالژیا[۱۹] است(دایپ ، ۱۹۹۸).
تخریب مفصل : در استئوآرتریت پیشرفته، تخریب غضروف، استخوان و نسج نرم مجاور دیده می شود و سبب تغییر شکل، مثل ژنوواروم[۲۰] (زانوی پرانتزی) که به دلیل تخریب قسمت داخلی زانو، شلی یا ناپایداری رباطی است می شود(پهلوان حسینی ، ۱۳۸۱).
تورم و التهاب نسج نرم : علاوه بر رشد غضروف و استخوان در کناره های مفصل، تورم نسج نرم به علت سینویت و تجمع مایع مفصل هم عامل برجسته شدن مفصل می باشد. گرمی مفصل علامت التهاب آن است و حملات تشدید علائم و درد به مدت چند روز یا چند هفته نیز به علت التهاب مفصل است.گاهی تجمع بیش از حد مایع مفصلی بدون گرمی دیده می شود(دایپ ، ۱۹۹۸).
از دست رفتن کارایی و ناتوان شدن بیمار : علت اصلی آن درد است اما کم شدن قدرت عضلات و کاهش حرکات مفصل هم از عوامل دیگر است (هارت[۲۱] ، ۱۹۹۵).
خشکی مفصل : در اکثر بیماران وجود دارد و به صورت اشکال در حرکت دادن مفصل بعد از مدتی استراحت بروز می کند و باوجودی که شدید است برای چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد. در برخی موارد مدت بیشتری حداکثر تا نیم ساعت طول می کشد. علت تجمع هیالورونات[۲۲] درون و اطراف کپسول و سینویوم است(پهلوان حسینی ، ۱۳۸۱).
کریپتاسیون[۲۳] : صدای خشن قابل سمع یا لمس در حرکات فعال مفصل، خصوصا در پاتلا که با همراه درد است از بهترین علائم بالینی تشخیص استئوآرتریت است که حتی قبل از بروز علائم رادیولوژی وجود دارد (باک والتر[۲۴]، ۲۰۰۵). علت آن سایش سطوح نامنظم مفصلی و استئوفیت های کنار مفصل است. تشکیل حباب های گاز درون مایع مفصلی را نیز بایستی در نظر داشت(دایپ ، ۱۹۹۸).
احساس ناپایداری : بصورت خالی شدن مفصل یا ترس از آن است. لزوما همراه با تخریب شدید مفصل یا رباط ها نیست و به علت ضعف عضلات مجاور مفصل است(پهلوان حسینی ، ۱۳۸۱).
قفل شدن زانو : به علت گیر کردن سینویوم هیپرتروفی، جابجایی مینیسک پاره شده یا قطعه کنده شده استخوانی غضروفی است(باک والتر ، ۲۰۰۵).
کاهش حرکات مفصل : اغلب همراه با شدید شدن درد در انتهای حرکات مفصل است. به نظر می رسد به دلیل تماس استئوفیت ها با مپسول ضخیم شده و تغییر شکل مفصل است که مانع حرکت آزاد مفصل می شود(پهلوان حسینی ، ۱۳۸۱).
لاغری عضله چهارسر رانی : به علت درد و کاهش حرکات مفصلی طول عضله کشیده، تدریجا عضله چهارسر ضعیف و لاغر می شود که از علائم دیررس است(باک والتر ، ۲۰۰۵).
عوارض
افزایش ناگهانی و خودبخودی درد شدید، احتمال بروز نکروز استخوان کندیل داخلی فمور را مطرح می کند. سایر عوارض شکستگی ناشی از فشار مکرر (استرس) در پروکسیمال تیبیا، ناپایداری شدید مفصل و زاویه دار شدن مفصل است(دایپ ، ۱۹۹۸). پیدایش همارتروز، حملات نقرس کاذب، عفونت ثانوی مفصل و صدمه به عصب پوپلیتال خارجی ممکن است دیده شود(پهلوان حسینی ، ۱۳۸۱).