آیا قدرت جذب دیازینون توسط نانوذرات کونژوگه در شرایط واقعی یعنی داخل انواع مواد غذایی به قوت خود باقی میماند؟
فصل دوم:
مروری بر تحقیقات انجام شده
در مطالعهی کلندر [۷]و همکاران (۲۰۰۵) بر روی ratswistar مشاهده شد که با تجویز دیازینون پس از چهار هفته مقدار آلبومین، ALT و ASTبه طور محسوسی تغییر مییابد .
در مطالعه کینگز[۸] و همکاران (۲۰۰۶) تأثیر کاربرد دیازینون را بر روی خیار گلخانهای، در دو گلخانه متفاوت بررسی کردند. نمونه گیری اول بعد از گذشت ۴ سال و نمونه گیری دوم ۴ روز پس از کاربرد سم انجام شد. در این آزمایش نمونههای شاهد قبل از کاربرد سم برداشت شدند. نتایج آنها نشان داد که مقدار بقایادر نمونههایی که پس از ۴ روز بعد از مصرف سم جمع آوری شدهاند، به طور معنی داری پایینتر از نمونههایی بود که بعد از ۴ ساعت جمع آوری شده بودند. در تحقیقی که بر روی خیار انجام گرفت شستوشو %۸/۲۸ و پوست گیری %۳/۶۷ و قرنطینه گذاری به مدت ۶ روز %۸/۶۴ سم دیازینون را کاهش داد. همچنین سرعت زوال سم دیازینون پس از برداشت محصول بیشتر شد.
مطالعهی چکرابورتی[۹] و همکاران (۲۰۰۹) که بر روی کشاورزان در هند، ارتباط قابل توجهی با افزایش سالهای مواجهه با حشره کشهای ارگانوفسفره با کاهش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز را نشان داد.
در تحقیق اُهایا[۱۰] (۲۰۱۰) درمورد کشاورز کنیایی، مشاهده شد که با طولانیتر شدن مواجهه، شدت علائم مسمومیت بیشتر میشود و بین میزان فعالیت آنزیم کولین استراز با علائم مسمومیت در دستگاه تنفسی و سیستم عصبی مرکزی ارتباط معنی داری وجود دارد.
در مطالعه سانداری[۱۱] و همکاران در سال ۲۰۱۱ بر روی تشخیص مؤثر آفت کشها با بهره گرفتن از نانو لولههای کربنی چند جداره به عنوان سنسور تحقیقاتی انجام دادند و فعالیت جذبی تمامی آفت کشهای انتخابی شامل علف کش (ایزوپروتون)، حشره کشها (ولتاژ، سیپرمترین و دلتامترین) و کنه کش (دیکوفول) را در محدود۱۳_ ۱pH= با بهره گرفتن از اکسترودهای نانویی از جنس نانو لولههای کربنی در ولتاژهای متناوبی مورد پژوهش قرار دادند که بالاترین میزان جذب (%۹۰) اکسترودهای نانویی مربوط به علف کش ایزو پروتون در pH= 1 بدست آمد.
آبرومند[۱۲] و همکاران در سال ۲۰۱۱ بر روی حذف دیازینون توسط نانوکاتالیستهای تیتانیوم اکسید -سیلیسیوم اکسید مطالعه نمودند. آنها دریافتند که لایه نازکی از این نانو کامپوزیت بر روی شیشه میتواند با بهره گرفتن از انرژی نور دیازینون را از بین میبرد.
ارمغان[۱۳] و همکاران در سال ۲۰۱۲ اقدام به بررسی جذب دو آفت کش دیازینون و فنیتروتیون با نانو بلورآلومینا نمودند. در این مطالعه میزان جذب این سموم از طریق دستگاه اسپکتروفتومتری مورد سنجش قرار گرفت و مشخص شد که نانو بلورآلومینا قادر به جذب آفت کشهای دیازینون و فنیتروتیون میباشد.
بر اساس مطالعات ابو عرب و هلند [۱۴] و همکاران فرایند شستوشو برای حذف باقی مانده به چهار فاکتور وابسته بود: مکان سم باقی مانده در محصول، که اگر در سطح باشد با یک شستوشوی ساده تا حدی قابل حذف میباشد. فاکتور بعدی مدت زمان سم پاشی تا برداشت محصول میباشد. یعنی به عبارتی میتوان گفت زمان در تماس بودن باقی مانده با محصول یک پارامتر مهم و اساسی میباشد که با افزایش این زمان باقی مانده تمایل به حرکت به درون لایه واکسی یا لایههای عمیقتر دارد. بنابراین میزان باقی مانده سم که توسط شستوشو قابل حذف میباشد، کاهش مییابد. فاکتور سوم میزان حلالیت سم در آب میباشد که نه تنها بیانگر توانایی بالای شستوشو در حذف باقی مانده میباشد بلکه نشان دهنده توانایی سم در نفوذ به لایههای واکسی و مومی نیز میباشد. آخرین فاکتور دما و نوع شستوشو میباشد.
براساس مطالعات اکیهاشی[۱۵] و همکاران با بررسی دورهای غلظت باقی مانده انواعی از آفت کشها (شامل مالاتیون، دیازینون و غیره) در مورد روند کاهش سموم اعلام نمودند که بهترین زمان برای برداشت محصولات سم پاشی شده نزدیک به زمان دوره کارنس آنها بود. در واقع با توجه به نیمه عمر سموم آفت کش وشکسته شدن این ترکیبات در محیط بیولوژیکی (مانند خیار) هر چه به زمان نگهداری میوه افزوده میشود، از میزان باقی مانده سم در ماده غذایی کاسته میشود و در نتیجه مخاطرات ناشی از این سموم کاهش پیدا میکند و میتوان این توصیه بهداشتی را به عنوان یک اولویت مهم در سلامتی مطرح نمود.
در مطالعه لندن [۱۶]بر روی ۱۶۴ نفر کشاورز و ۸۳ نفر شاهد در آفریقای جنوبی اختلاف معنی داری بین کولین استراز گلبولهای قرمز در گروه مورد و شاهد مشاهده نشد.
نتایج مطالعه هرناندز [۱۷] و همکاران نشان داده شد که تعداد سالهای سم پاشی حشره کشها با کاهش Ache ارتباط مستقیم دارد.
دانشور [۱۸]و همکاران نیز در سال ۱۳۸۴ موفق به حذف حشره کش دیازینون از آبهای آلوده در حضور نانو ذرات اکسید روی تحت تابش uv-c شدند. نتایج آزمایشها نشان داد که تجزیه حشره کش مذکور در غیاب نانو کاتالیزور اکسید روی بسیار کم ولی در شرایط بهینه با حضور نانو کاتالیزور اکسید روی به مدت زمان ۸۰ دقیقه، %۸۰ از سم حذف شد.
در مطالعه امینی فر و همکاران در سال ۱۳۸۸ به بررسی سم زدایی ترکیبات ارگانوفسفره توسط ذرات نانو منیزیوم اکساید، فعال نمودن ذرات نانو منیزیوم اکساید و واکنش آنها روی مواد شبه عاملی مانند دی متیل فسفونات پرداختندو فاکتورهای مؤثر در میزان جذب و تخریب این عوامل توسط ترکیب ذکر شده مطالعه شد. نتایج بدست آمده ازاین بررسی جذب سموم ترکیبات ارگانوفسفره را توسط این ذرات نشان داد.
فصل سوم:
مواد و روش ها
۳-۱- مواد، تجهیزات و نرم افزار های مورد استفاده
۳-۱-۱- مواد شیمیایی مورد استفاده
مواد شیمیایی مورد استفاده در این تحقیق، در جدول ۳-۱ آمده است.
جدول ۳-۱مواد شیمیایی مورد استفاده
مواد | کشور سازنده | نام شرکت سازنده |
پنبه | ایران | شرکت پارس |
سدیم هیدروکسید | آلمان | شرکت مرک |
دی متیل سولفوکساید | آلمان | از شرکت مرک |
سولفوریک اسید | آلمان | از شرکت مرک |
کاتالیسیت طلا | آمریکا |