حمام
وزن
۱
رنگ روناس
۲/۰گرم
۲
آب
۲۰cc
۳
اسید استیک
۵/۰cc
۴
زمان بخارقبل
۴۵دقیقه
۵
زمان بخاربعد
۲۰دقیقه
تصویر۳-۳٫ تزریق رنگ به روش دستی از پشت قالی
تصویر۳-۴٫ بخار دادن موضعی توسط خروجی اتوکلاو
تصویر۳-۵٫ تزریق رنگ به روش دستی از روی قالی
پس از رنگرزی با رنگینه های شیمیایی، رنگزای طبیعی روناس با غلظت ۳% و شرایط یکسان با روش های قبل مورد آزمایش قرار گرفت. برای رنگدهی بیشتر و سهولت در تزریق رنگ، از روناس استخراجی و دندانه همزمان استفاده شد.
مشاهده نتایج نشان داد که قدرت جذب محلول رنگی روناس قابل قبول بوده اما رنگرزی نمونه چه از روی قالی و یا از پشت آن به طرف دیگر نمونه نفوذ نکرد، همچنین رنگرزی همراه با پخش شدگی بود.
۳-۳ نتیجه کلی از آزمایش دستی
پس از بررسی بر روی نمونه قالی های رنگرزی شده به صورت دستی، میتوان نتیجه گرفت که دلایل عدم نفوذ عمیق رنگ و پخش شدگی رنگ، شامل: نداشتن مکش، تراکم بالای قالی نمونه(رجشمار ۵۰)، بخار دادن به پشم، نوع و غلظت رنگ میباشد. بنابراین میتوان گفت که با پایین آوردن رجشمار قالی و ایجاد راه حلی برای کشیدن پساب رنگ و خیسی وارد شده بر اثر ورود محلول رنگ روی قالی و حذف مرحله بخار و همچنین استفاده از رنگ مناسب در غلظت بالاتر، میتوان از به وجود آمدن این عیوب در هنگام رنگرزی روی قالی های مرمتی جلوگیری کرد.
۳-۴ معرفی قطعات به کار رفته در ساخت دستگاه و کاربرد آن
این دستگاه دارای مخزن باد، کمپرسور، مکش، نازل، رطوبت گیر، مخزن رنگ، هیتر، گیج، ترموستات، مانوستات، شلنگ عایق دار، کلید پریز، کلید stop start میباشد. در تصویر۳-۷، صفحه ۴۲ فضای شماتیک دستگاه مشاهده می شود.
لوله مکش و دهش
قسمت شیشه ای دستگاه ( لوله مکش ودهش ) با ارتفاع متفاوت، جهت ورود هوا وخروج محلول رنگ ساخته شده است که با ورود هوا به لوله متصل به مخزن فشار، فشاری به کف حمام رنگ، جهت به حرکت در آوردن سیال رنگ ایجاد می شود، و از لوله دیگر رنگ درون مخزن شروع به حرکت می کند.
مخزن رنگ
مخزن رنگ در این دستگاه با مقاومت در برابر دما و فشار انتخاب شد. این مخزن بر روی هیتر قرار می گیرد.
هیتر، ترموستات
نصب هیتر[۴۰] با عامل گرمایی المنت برای ایجاد گرما و دما در مخزن رنگ میباشد، زیرا رنگ ها ابتدا گرما داده میشوند سپس بر روی قالی تزریق میشوند. برای کنترل دمای مخزن رنگ از ترموستات[۴۱] استفاده شد. ترموستات وظیفه کنترل دما به صورت اتوماتیک را دارد. به عبارتی میتوان گفت زمانی که دمای محلول توسط هیتر به نقطهی مورد نظر میرسد، ترموستات، المنت را خاموش و دما را ثابت نگه میدارد.
کمپرسور
برای هدایت رنگ به نازل، احتیاج به اعمال فشار استاتیکی میباشد که این اعمال فشار استاتیکی توسط کمپرسور[۴۲] به وجود می آید. کمپرسور از طریق فشار اتمفسر به صورت دائمی، مایع (محلول رنگ) را به حرکت در می آورد. در نتیجه کمپرسور وظیفه پمپ[۴۳] را انجام میدهد. با بررسی قدرت فشار کمپرسورهای مختلف، قدرت کمپرسور با ولتاژ شبکه [۴۴]۲۳۰ و فرکانس شبکه HZ 50 انتخاب شد. کمپرسور در این دستگاه وظیفه ایجاد فشار باد را بر عهده دارد.