برای تخمین بردار حالت ، فیلترکالمن گسترشیافته (EKF) پیشنهادشده است. معادلات فیلتر کالمن به دو دسته تقسیم می شود:
۱- معادلات به روزآوری زمان
۲- معادلات به روزآوری مشاهده
معادلات به روزآوری زمان، تخمین حالت جاری وکوواریانس خطا را برای استفاده درتخمین پیشین در زمان بعدی انجام میدهد و بااستفاده از روابط به روزآوری اندازه گیری، اندازه گیری جدید را در تخمین پیشین، برای بهبود تخمین پسین ترکیب می کند. حال برای معادلات حالت واندازهگیریکه قبلاً بیان شده است، گامهای الگوریتم EKF را ذکرمیکنیم:
۱- معادلات به روزآوری زمان
پیش بینی ، به صورت زیر انجام می شود:
(۴-۲۹)
ماتریس کوواریانس خطای پیش بینی برابر است با:
(۴-۳۰)
که در آن و ماتریس همبستگی است به طوریکه رابطه برای آنها برقرار است.
۲- معادلات به روزآوری مشاهده
تخمین بدستآمده در مرحله قبل برای تصحیح در این مرحله به صورت زیر فیلتر می شود:
(۴-۳۱)
در این رابطه بهره کالمن نامیده می شود که به صورت زیر بهدستمی آید:
(۴-۳۲)
در معادله بالا و ماتریس کوواریانس خطای برابر است با
(۴-۳۳)
در این رابطه d برابر بعد بردار حالت میباشد. درشکل (۴-۸) بلوک دیاگرام همسانسازی بر مبنای EKF نشان داده شده است:
شکل(۴-۸): بلوک دیاگرام همسانسازی بر مبنای روش EKF.
در روش مبتنی بر EKF بهره کالمن ، نقشی مشابه پارامتر تزویج در روش مبتنی بر همزمانسازی تزویج شده ایفا می کند. تفاوت اصلی در آن است که مطابق دینامیک سیستم آشوبی و مدل کانال طی الگوریتم به صورت اتوماتیک تنظیم می شود. روش EKF به اطلاعاتی نظیر واریانس نویز اندازه گیری ونویز مدلسازی کانال نیاز دارد. در بیشتر کاربردهای عملی نویز ایستان است و در نتیجه واریانس نویز ثابت است. در مورد نویز مدلسازی ضرایب کانال، اگر طول مدل AR به اندازه کافی بزرگ باشد میتوان نویز مدلسازی را ایستان در نظر گرفت. در روش EKF تخمین کانال مخابراتی و بازیابی سیگنال ارسال شده بدون هیچ اطًلاعی در مورد سیگنال ارسالی انجام می شود این مورد به همسانسازی کور کانال اشاره دارد. همسانسازی کور یکی از روشهای محبوب برای کاهش اثر کانال در سیستمهای مخابراتی بیسیم رایج است.
نتایج حاصل از همسانسازی با بهره گرفتن از روشهای مبتنی بر EKF وهمزمانسازی:
در این قسمت به بیان نتایج دو روش اخیر در همسانسازی میپردازیم. در انجام شبیهسازیها از نگاشت آشوبی Logistic استفاده شدهاست. سیگنال ارسالی است که به معنای انتخاب به صورت تابع همانی یا است. معمولاً کوتاهترین مسیر از فرستنده به گیرنده مسیر غالب است و معمولاً دیگر مسیرها ضعیفتر هستند. در این شبیهسازیها از کانال به صورت فیلترینگ خطی با و معلوم فرض شدهاست. در شکل (۴-۹) همسانسازی در غیاب نویز کانال با بهره گرفتن از روشهای مبتنی بر EKF و همزمانسازی نشان میدهد. واضح است که روش مبتنی بر EKF سریعتر از روش مبتنی بر همزمانسازی همگرا می شود [۶۲].
(الف)
(ب)
شکل(۴-۹): همسانسازی کانال به صورت فیلترینگ خطی. الف: روش مبتنی بر همزمانسازی ب: روش مبتنی بر EKF [62].
MSE بین سیگنال ارسالی با سیگنال دریافتی به صورت برای اندازه گیری بازدهی همسانسازی محاسبه می شود. کوچکتر به مفهوم بازدهی بهتر برای همسانسازی است که منجر به کیفیت بهتر مخابرات برای بازیابی سیگنال اطّلاعات است. در شبیهسازیها با فرض ایستان بودن نویز کانال با تغییر میتوان را بر حسب SNR مطابق شکل (۴-۱۰) بهدست آورد [۶۲]. مشاهده می شود که روش مبتنی بر EKF حدود در همه SNRها برتری دارد. در SNR بالا پدیده اشباع در روش مبتنی بر همزمانسازی رخ میدهد.
شکل(۴-۱۰): MSE سیگنال دیمدولهشده به ازای SNRهای مختلف [۶۲].
در ادامه به بیان نتایج حاصل از همسانسازی مبتنی بر EKF در سیستمهای مخابراتی با مدولاسیون آشوبی میپردازیم. با قراردادن سیگنال پیام در پارامتر دوشاخگی و البّته به شرط ماندن سیگنال در ناحیه آشوبی، سیگنال پیام ، مدوله می شود. اگر سیگنال پیام با مدل AR به صورت بیان شود که در آن با فرایند سفید گوسی و نیز مرتبه مدل AR است. مانند روش استفاده شده برای ضرایب کانال مدل فوق را برای استفاده از EKF به فضای حالت اضافه کرد و برای همسانسازی اعوجاجات کانال و بازیابی سیگنال پیام استفاده کرد. شرح این کار در [۷۷] به تفضیل بیان شده است. در [۷۷] برای شبیهسازیها از کانال استفادهشده و با قرار دادن برای سمبل یک و برای سمبل صفر به جای پارامتر دوشاخگی سیگنال Logistic سیگنال ارسالی تولید شدهاست. ضریب گسترش است. پارامترها با متوسطگیری روی نمونه آخر برای هرسمبل بهدست آمدهاست. اگر تخمین بهدست آمده نزدیک باشد خروجی دیمدولاتور یک و در غیر این صورت صفر است. در شکل (۴-۱۱) BER بر حسب SNR دیمدولاتور مبتنی بر EKF برای این سیستم مدولاسیون دیجیتال ترسیم شده است. در این مدولاسیون بدون امکان همسانسازی به هیچ وجه نمی توان اطلاعات بیت را بازیابی کرد.
شکل(۴-۱۱): بازدهی BER برای سیستم مخابرات باینری به ازای SNR با ضریب گسترش [۷۷].
۴-۷- </stron g>جمعبندی
در این فصل اثرات کانال مخابراتی بیان شد و از میان آنها به اثر چندمسیرگی پرداخته شده است. سپس به بیان روشهای مقابله با این اثرات، که در حالت کلی همسانسازی نامیده می شود، در سیستمهای مخابراتی آشوبی پرداخته شدهاست. ابتدا دو روش مبتنی بر خصوصیات ذاتی سیگنالهای آشوبی، برای همسانسازی سیستمهای مخابراتی آشوبی شرح داده شده و نتایج حاصل از آنها بیان شدهاست. سپس دو روش دیگر بیان شده که یکی مبتنی همزمانسازی سیگنال آشوبی یا همزمانسازی سیستم آشوبی در فرستنده با سیستم آشوبی مشابه در گیرنده است و دیگری مبتنی بر تخمین با فیلترینگ غیرخطی است. نتایج حاصل از این دو روش نیز ارائه گردید.
فصل پنجم
روشهای نمونهبرداری تصادفی در
همسانسازی و دیمدولاسیون آشوبی
۵-۱-مقدمه
تخمین آماری پارامتر (یا تابعی از پارامتر) از دو دیدگاه قابل بررسی است. یکی دیدگاه کلاسیک که در آن پارامترها قطعی و نامعلوم فرض میشوند و دیگری دیدگاه بیزی که در آن پارامتر مجهول، یک متغیر تصادفی در نظر گرفته می شود که تحققی از آن مورد نظر است. در حالت اخیر در مورد پارامترها اطلاعات پیشینی به فرم یک تابع توزیع پیشین[۹۷]در نظر گرفته می شود. این تابع توزیع ممکن است حاوی اطلاعات کمی بوده یا اصلا خالی از اطلاعات[۹۸]باشد (مثل توزیع یکنواخت در کل ناحیه ممکن). با داشتن اطلاعات پیشین و همچنین درستنمایی[۹۹]داده های مشاهده شده میتوان توزیع پسین[۱۰۰]پارامترها را به صورت زیر بدست آورد:
(۵-۱)
که در آن r بردار مشاهدات، X بردار پارامترها و ، درستنمایی داده ها است. تئوری بیز بیان می کند که تمامی اطلاعات ممکن در مورد X در موجود است. از این توزیع پسین میتوان در سایر تحلیلها استفاده کرد. متاسفانه به دلیل وجود جمله در مخرج رابطه (۵-۱) بدست آوردن تحلیلی توزیع پسین اغلب کار مشکلی است. با توجه به رابطه:
(۵-۲)
برای محاسبه ، بویژه اگر تعداد پارامترها زیاد باشد، یک انتگرال با ابعاد بالا باید محاسبه شود. چون جمله برای تمامی مقادیر X جمله ثابتی است اصطلاحا به آن ثابت نرمالیزاسیون[۱۰۱]میگویند. همچنین با توجه به رابطه (۵-۲) به ، درستنمایی کناری[۱۰۲]هم گفته می شود و آن را با m نشان میدهیم.
هر چند بدست آوردن توزیع پسین کار مشکلی است ولی اگر به طریقی بتوان نمونههای مستقل X را طبق توزیع پسین تولید کرد میتوان از این نمونهها برای تقریب عددی روابط استفاده کرد. بعنوان یک مثال ساده میتوان به تخمین تابعی از X با در دست داشتن مشاهدات، r ، اشاره کرد. میتوان گفت که مقدار مورد انتظار یا میانگین تابع h(X) به فرم زیر بدست می آید:
(۵-۳)
پایه تمام روشهای انتگرال گیری مونت کارلو تقریب این انتگرال به صورت زیر است:
(۵-۴)
نمونههایی از توزیع هستند. بدین ترتیب با فرض تولید نمونه ازتوزیع پسین میتوان هر تابع دلخواهی از X را تقریب زد. بعنوان مثال اگر فرض کنیم میتوان اقدام به تخمین خود پارامتر نمود.
۵-۲- نمونه برداری اهمیتی[۱۰۳]
ایده اصلی در این روش تولید نمونههای وزن دار است. وقتی که تولید نمونه طبق توزیع هدف، ، به راحتّی امکان پذیر نباشد میتوان از یک توزیع دلخواه دیگر مثل نمونه تولیدنموده و رابطه تقریب مونت کارلو را بصورت زیر بازنویسی کرد:
(۵-۵)
به تابع توزیع اهمیت[۱۰۴]وبه وزن اهمیت[۱۰۵]گفته می شود. روشن است که برای برقراری رابطه (۵-۵) باید شرط زیر برقرار باشد:
(۵-۶)
این روش در [۷۸] برای محاسبه انتگرالها بکار گرفته شده است. در حقیقت رابطه (۵-۵) را میتوان به این صورت تعبیر کرد که میانگین تابع روی توزیع محاسبه شده است:
(۵-۷)
دراین رابطه ها نمونههای تولید شده طبق توزیع هستند. به این روش نمونه برداری اهمیتی، IS ، گفته می شود. میتوان نشان داد که هر چه تقریب بهتری از باشد این روش کارآیی بهتری خواهد داشت [۷۹]. شکل (۵-۱) نشان دهنده رابطه و است در این شکل نمونههای از تولید میشوند. هرچه به نزدیکتر باشد یا به عبارت دیگر هرچه به یک نزدیکتر باشد، توزیع نمونههای فوق به توزیع شبیهتر بوده و عملکرد IS بهتر خواهد بود. به عبارت دقیقتر واریانس نمایانگر کارآیی روش میباشد [۷۹].
در بسیاری اوقات وزن اهمیت را نمی توان مستقیما بدست آورد چون توزیع هدف یعنی در دسترس نیست. در چنین مواردی دانستن توزیع هدف تا حد یک ثابت کافی است. یک مثال از چنین موقعیتی نمونه برداری از توزیع پسین پارامترها در رابطه (۵-۱) است. در این حالت داریم:
دانلود فایل های پایان نامه در رابطه با تخمین و همسانسازی کانال در سیستم¬های مخابراتی آشوبی- فایل ۸