تلاش شده است تا هزینه کارایی سیاست نروژ را با بهره گرفتن از داده های مربوط به نهاده و ستاده های میادین نفتی نروژ از زمان آغاز حفاری در سال ۱۹۸۶ بررسی شود . این داده ها اجازه می دهند با بهره گرفتن از هر دو شیوه تحلیل پارامتری SFA و تحلیل غیر پارامتری DEA هم در زمان های مختلف (زیرا سیاست های دولت در دوره های زمانی مختلف تغییر داشته اند ) و هم برای شرکت های مختلف ( به ویژه شرکت های نروژی و خارجی ) کارایی نسبی سیاست نروژ مقایسه شود .
در ابتدا تاریخچه مختصری از سکوی نفت قاره ای شمال NCS و مشخصات کلیدی آن از دیدگاه نویسنده بیان شده است . این بخش با بحثی درباره چندین فرضیه ای که در بخش های بعدی آزمایش می شود پایان می یابد . در بخش های دیگر داده ها و متدهایی آورده می شود و در بخش دیگر یافته های DEA و SFA و رگرسیون ذکر می گردد . در بخش آخر مقاله در حقیقت بخش نتیجه گیری مقاله است و مشاهداتی که از نظریه و سیاست به کار رفته به دست آمده است در آن بیان می شود . این مظالعه به نتایج ذیل دست یافته است :
عملکرد فعالیت نفتی NCS با ناکارآمدی هایی همراه بوده است .
علت ناکارامدی در میدان نفتی ، ناکارآمدی نهاده های مورد استفاده در مرحله ساخت و مرحله تولید بوده است .
در دوره هایی که سیاست دولت صرفا استفاده اط کالاها و خدمات داخلی را تشدید می کرد و زمانی که ابزارهای نظارتی شدید بوده است ناکارآمدی ها بیشتر از دوره های قبل بوده است .
ناکارآمدی هر یک از سال های فعالیت شرکت های نفتی همبستگی بسیاری به سهم کالاها و خدمات داخلی در کل تدارکات میادین نفتی داشته است .
هدف سیاست حمایتی نروژ اساسأ شرکت های بین المللی بود . شرکت های نفتی ملی فورسک هیدروسگا از آزادی بیشتر در انتخاب منبع درون داده های خود برخوردار بودند . یافته های این مطالعه به ارزیابی سیاست های نروژی بویژه در مورد استفاده از درون داده ها کمک می کند .
تحلیل پوششی داده ها در مقابل تحلیل مولفه اصلی : مطالعه ای تشریحی از عملکرد اقتصادی شهرهای چین
نوشته ژو در سال ۲۰۰۵ می باشد . این محقق در مطالعه ای دو روش تحلیل پوششی داده ها DEA و تحلیل مولفه های اصلی PCA را با هم مقایسه کرد . هر دو روش از روش های چند ورودی و چند خروجی برای ارزیابی عملکرد واحدهای تصمیم گیرنده می باشند . ژو با مطالعه عملکرد اقتصادی ۱۸ شهر چین به این نتیجه رسید که همبستگی بالایی بین نتایج خروجی دو مدل وجود دارد و در حقیقت دو مدل فوق جواب یکدیگر را تأیید می کنند . این مطالعه پایه بسیار خوبی از کاربرد روش PCA برای رتبه بندی به شمار می رود. نوآوری موجود در این مقاله به صورت گسترده مورد استفاده سایر محققین قرار گرفته است .
ژو در بخش اول از دو ورودی و سه خروجی برای ارزیابی عملکرد اقتصادی شهرهای چین استفاده کرده است که از تقسیم تک تک خروجی ها به تک تک ورودی ها ، شش شاخص برای استفاده در روش PCA معرفی شده است ( داده های سال ۱۹۸۹ ) . آزمون همبستگی اسپیرمن و کندال تاو همبستگی بالایی را بین رتبه های حاصل از این دو روش نشان دادند . این محقق در بخش دوم مطالعه ، داده های سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۲ را برگزیده و با بهره گرفتن از سه متغیر ورودی و سه متغیر خروجی ، به رتبه بندی ۲۸ شهر چین پرداخته است آزمون همبستگی اسپیرمن و کندال تاو بین رتبه های حاصل از دو روش فوق ، نشان می دهد که دو روش DEA و PCA همدیگر را تأیید می کنند .
رتبه بندی کامل واحد های تصمیم گیری با ترکیب DEA چند هدفه و PCA
نوشته حمیدرضا ایزد بخش در سال ۱۳۸۸ است . در این مقاله تلفیقی از تحلیل پوششی داده ها و تحلیل مولفه های اصلی در جهت کاهش ابعادی مجموعه داده ها ارائه می دهد . روش تحلیل پوششی داده ها به عنوان ابزاری موثر برای ارزیابی و الگو برداری به کار گرفته شده است .
در این روش برای افزایش قدرت تمایز بین واحدهای کارا و ناکارا بایستی تعداد واحدهای مورد ارزیابی متناسب با تعداد متغیرهای ورودی و خروجی باشد . برای رفع این ضعف ابتدا به جای متغیرهای اصلی از نسبت تک خروجی به تک ورودی استفاده شده است و با بهره گرفتن از روش تحلیل مولفه های اصلی کاهش بعد انجام می شود . مولفه های اصلی انتخاب شده به عنوان ورودی های مدل تحلیل پوششی داده ها استفاده و تحلیل می شوند . تفاوت اصلی روش ارائه شده در مقاله به کارگیری برخی نقاط قوت مدل های ارائه شده این حوزه در قالب یک روش و چند هدف ساختن DEA مدل جهت تسهیل در محاسبات است . این روش برای رتبه بندی عملکرد شعبه های یکی از بانک های ایران استفاده شده است :
ورودی ها :
تعدا شعب
تعدا نیروی انسانی
تعداد دستگاه های خود پرداز
مانده هزینه ها
خروجی ها :
مانده سپرده ها
مانده تسهیلات
در آمد ها
ترکیب مدل های پارامتریک و ناپارامتریک برای رتبه بندی شرکت های توزیع برق
نوشته هاشم عمرانی در سال ۱۳۸۶ . در این مقاله الگوی جامع برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت ها توزیع برق معرفی می شود . در رویکرد پیشنهادی ، مدل تحلیل پوششی داده ها به عنوان مدلی ناپارامتریک و حداقل مربعات معمولی تصحیح شده به عنوان مدلی پارامتریک ، توسط مدل تحلیل مولفه های اصلی با هم ترکیب می شوند تا رتبه های دقیق شرکت های توزیع برق بدست آید .
در این روش ابتدا درجات کارایی شرکت های توزیع برق ایران با بهره گرفتن از مدل های DEA و COLS به دست می آوریم و سپس جواب های حاصل از دو مدل را به عنوان شاخص های ورودی در مدل تحلیل مولفه های اصلی مورد استفاده قرار می دهیم . در این مقاله ۳۸ شرکت توزیع برق در ایران را با بهره گرفتن از رویکرد پیشنهادی رتبه بندی می کنیم و سپس جواب های حاصل را با بهره گرفتن از رویکرد میانگین هندسی درجان کارایی حاصل از مدل های DEA و COLS تصدیق و تعیین اعتبار می کنیم .
ورودی ها :
طول خطوط شبکه
ظرفیت ترانس
خروجی ها :
تعداد کارکنان
فروش برق
تعداد مشترکین
ضریب همبستگی اسپیرمن بین روش پیشنهادی و استفاده از میانگین هندسی برابر ۹۹۵/۰ می باشد که این نتیجه نشان دهنده تصدیق روش های پیشنهادی می باشد . همچنین نتایج نشان داد که همبستگی بین رتبه های روش پیشنهادی با همه مدل های DEA و COLS و PCA به کار رفته معنی دار است و به همین دلیل برای جلوگیری از خطای رتبه بندی ، استفاده از روش جدید پیشنهاد می شود .
ارائه یک مدل برنامه ریزی آرمانی جهت ارزیابی پالایشگاه های نفت کشور
نوشته عالیه کاظمی در سال ۱۳۸۷ . در این مقاله به موضوع ارزیابی عملکرد پالایشگاه های نفت کشور بر مبنای عملکرد سال های ۸۰ الی ۸۳ پرداخته است . مبنای ارزیابی در این تحقیق مدل سازی با بهره گرفتن از مدل های برنامه ریزی در تحقیق در عملیات بوده و بدین منظور از میان مدل های مختلف برنامه ریزی ریاضی یک مدل از ترکیب تکنیک های تحلیل پوششی داده ها و برنامه ریزی آرمانی طراحی و ساخته شده که با دقت به مراتب بیشتری نسبت به مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها کارایی و بهره وری پالایشگاه های نفت کشور را اندازه گیری کرده و ضمن رتبه بندی آن ها میزان ناکارایی نسبی و دلایل این ضعف را شناسایی می نماید . این بررسی بر بهره برداری بهینه از فرایند های پالایشی با توجه به ظرفیت ها و امکانات موجود با هزینه پالایشی کمتر و قابلیت تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر تأکید می نماید .
اندازه گیری کارایی پالایشگاه های نفت ایران
نوشته عالیه کاظمی در سال ۱۳۸۷ . این مقاله با محوریت اندازه گیری و ارتقای بهره وری در بخش انرژی کشور ، عملکرد و اندازه گیری کارایی فنی پالایشگاه های نفت کشور را به عنوان یکی از عمده ترین تولید کنندگان انرژی و انواع سوخت ، با بهره گرفتن از داده های سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۳ این بخش ارزیابی می کند . مبنای بررسی این تحقیق ، مدلسازی با بهره گرفتن از تکنیک های برنامه ریزی ریاضی در تحقیق در عملیات است که مدل ها در قالب دو سناریو با دو دیدگاه مختلف مصرف - تولید و هزینه – درآمد با تکنیک تحلیل پوششی داده ها ، برنامه ریزی آرمانی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی طراحی و ساخته می شود و ضمن رتبه بندی و محاسبه امتیاز کارایی پالایشگاه ها ، علل ضعف و اندازه ناکارآمدی هر یک را مطرح می کند .
این تحقیق بر بهره برداری بهینه از فرایندهای پالایشی با توجه به ظرفیت ها و امکانات موجود با هزینه ی پالایشی کمتر و قابلیت تولید فرآورده هایی با ارزش بیشتر تأکید می نماید .
ورودی ها و خروجی های سناریو اول ، دیدگاه خوراک و تولید می باشد در این مدل ، مقادیر خوراک و تولید هر پالایشگاه به عنوان متغیرهای ورودی و خروجی مدل در نظر گرفته می شوند . به عبارت دیگر ، قدار خوراک نفت خام و میعانات گازی و دیگر افزودنی ها متشکل از فرآورده های نیمه نهایی که به مصرف فرایند تولید می رسد ، بر حسب متر مکعب در روز ، میزان کار پرسنل بر حسی نفر ساعت در روز و انرژی مصرفی متشکل از برق و سوخت بر حسب میلیون BTU در روز به عنوان ورودی های هر پالایشگاه شناخته می شوند . همچنین مقادیر تولید هر یک از فراورده های اصلی پالایشگاه ها ، یعنی گاز مایع ، بنزین ، نفت سفید ، نفت گاز و نفت کوره و نیز مجموع مقدار تولید فرآورده های نفتی ویژه ، همچون خوراک واحد های پتروشیمی ، روغن خام ، نفت سفید صنعتی ، سوخت های سبک و سنگین هواپیماه ، نفتا ، حلال ها ، انواع قیر ، گوگرد و فرآورده های نیمه نهایی به عنوان سایر فراورده ها بر حسب متر مکعب در روز به عنوان خروجی های هر پالایشگاه تعیین می شوند . ورودی ها و خروجی های سناریوی دوم ، دیدگاه هزینه – درآمد می باشد .
در این سناریو یک مدل تک ورودی ، تک خروجی از نوع CCR ساخته می شود که ورودی سیستم کل هزینه ای است که پالایشگاهی جهت تأمین و نیز پالایش هر متر مکعب یا هر بشکه نفت خام متحمل می شود . این میزان تمام هزینه های ممکن ، اعم از ارزش نفت خام ورودی ، انرژی مصرفی ، حقوق و دستمزد نیروی انسانی و سایر هزینه های عملیاتی و تشکیلاتی را شامل می شود . از طرف دیگر ، خروجی سیستم کل در آمدی است که هر پالایشگاه با فروش یک متر مکعب از کل فرآورده ها ، بسته به نسبت تولید فرآورده های نفتی در هر متر مکعب نفت خام و یا درآمد حاصل از پالایش هر بشکه یا هر متر مکعب نفت خام می تواند عاید خود کند .
نتیجه گیری :
کمترین امتیازات کارایی به سال ۱۳۷۷ و بیشترین آن ها به سال ۱۳۸۱ مربوط است . میانگین ناکارایی نسبی در این سال ها به ترتیب برابر با ۲/۶ ، ۲/۸ ، ۹/۲ ، ۳/۵ ، ۵/۴ ، ۸/۲ ، ۷/۴ ، ۲/۶ درصد می باشد .
اندازه گیری کارایی فنی و بهره وری پالایشگاه های نفت ایران (۱۳۸۰ الی ۱۳۸۶ )
نوشته علی امامی میبدی در سال ۱۳۸۸ . در این مقاله با بهره گرفتن از روش تحلیل پوششی داده ها ، به محاسبه کارایی فنی و بهره وری پالایشگاه های نفت کشور طی دوره زمانی ۱۳۸۰ الی ۱۳۸۶ پرداخته شده است .
ورودی ها :
تعداد پرسنل هر پالایشگاه
خوراک ماهانه
انرژی مصرفی ماهانه
درجه پیچیدگی پالایشگاه
دانلود پروژه های پژوهشی در رابطه با ارزیابی عملکرد پالایشگاه های کشور با مدل ترکیبی ...