واحداتانل آمین از هشت بخش تشکیل شده است.
دراین بخش( اتیلاکساید)EO طی ۶ مرحله در راکتور لولهای با محلول اضافی آمونیاک در واکنش افزایشی و گرمازا واکنش میدهد. آب در محلول آمونیاک بعنوان کاتالیزور و تعدیل کننده گرمای واکنش بهکار میرود افزایش دما از ۴۰ تا ۶۰ بوده و فشار حدود ۲۲ بار میباشد.
حاصل واکنش سه محصول [۴۹]MEA، DEA[50] ، TEA[51] می باشد.
این محصول همزمان با هم تشکیل می گردد ومقدارهر یک بستگی به Mole retio NH3 /EOدارد که این مقدار را می توان با تنظیم غلظت محلول NH3 و یا با افزایش جریان محلول آمونیاک در راکتور و یا تغییر EO به راکتور کنترل کرد. به محصول خاصی نزدیک یا دور بعد از انجام واکنش مخلوطی از آمینهای تشکیل شده، زیادی محلول آمونیاک از راکتور ها خارج می شوند و وارد برج Ammonia Stripper T-120) ) می گردند حرارت بخار به ریبویلر برج باعث جداشدن تمام آمونیاک واکنش نداده و بخشی از آب از بالای برج می شود
۳-۷-۹- شرح فرایند واحد اسید استیک واستالدئید (AC/AA)
این واحد شامل دو بخش تولید استالدئید و اسید استیک میباشد که بخش اول استالدئید با ترکیب O2 واتیلن به روش Waccer hoechst تولید می گردد و سپس استالدئید تولیدی پس ازخالص سازی بعنوان خوراک واحد اسید استیک مصرف میگردد لذا دراین واحد از اثر استالدئید بر اکسیژن در مجاورت کاتالیست استات منگنز ، اسید استیک تولیدمیگردد.
شرح فرایند تولید استالدئید (AC)
خوراک این بخش گاز اتیلن است (که از طریق خط لوله از واحد الفین مجتمع تامین میشود) و همینطور اکسیژن (که از طریق خط لوله از واحد سرویسهای جانبی مجتمع تامین میشود) میباشد . در این قسمت یک سیکل گاز شامل ترکیبی از اتیلن غنی شده ، اکسیژن و دی اکسید کربن وجود دارد ، گاز اتیلن بعنوان خوراک به سیکل تزریق میگردد و گاز اگسیژن نیز بطور جداگانه وارد راکتور واحد استالدئید به شماره ۱۰-R-1001 میشود واکنش در دمای °C133 و فشار ۴ بار و در حضور کاتالیست مایع (محلول) کلراید مس ، کلراید پالادیم و آب صورت میگیرد و به استالدئید تبدیل میشود.استالدئید خام در این بخش با بهره گرفتن از عملیات تقطیر در برجهای T-2001 و T-2002 به صورت استالدئید خالص تولید میشود. بطوریکه در برج اول[۵۲] مواد سبک را جدا کرده ودر برج دوم[۵۳] پس از جداسازی یک ماده جانبی بنام کروتون آلدهاید که درحین واکنش تولید استالدئید حاصل گشته ، استالدئید خالص را از بالای برج میگیرند
شرح فرایند تولید اسید استیک
تشکیل اسید استیک در دوراکتور بطور سری انجام شده، ابتدا استالدئید، اکسیژن و محلول کاتالیست به داخل راکتور اول که درفشار ۵/۱ بار کار می کند فرستاده شده و برای تکمیل واکنش به راکتور دوم با فشار ۵/۰ بار فرستاده می شود. باید توجه داشت که واکنش گرمازا بوده و گرمای تشکیل اسیداستیک در حدود می باشد.
۳-۷-۱۰- شرح فرایند واحد وینیل استات (VA):
در این واحد از ترکیب اتیلن ، اکسیژن و اسید استیک ، وینیل استات تهیه می شود .
اتیلن ابتدا وارد سیکل گاز برگشت شده و در مبدل اشباع با گرم کردن در حضور اسید استیک بصورت اشباع از اسید استیک درآمده و پس از گرم شدن در یک مبدل دیگر دوباره فوق اشباع شده و سپس اکسیژن در مخلوط کننده به آنها اضافه شده و وارد راکتور می شوند.واکنش تولید وینیل استات در راکتور در فشار ۹ بار مطلق و دمای C145 تا ۱۹۰ (بستگی به طول عمر کاتالیست ) و در مجاورت کاتالیست در بستر ثابت که مخلوطی از طلا ، پالادیم و استات پتاسیم می باشد ، انجام می گیرد.گازها پس از انجام واکنش وخارج شدن از راکتور وارد برج پیش آب گیری[۵۴] شده و مقداری از آب و وینیل استات آن جدا می شود. از آنجایی که مقداری CO2 (دی اکسید کربن) در واکنشهای جانبی در راکتور تولید می شود و حجم این گاز در طول عمر کاتالیست نیز افزایش می یابد.
آب هم در قسمت عریان سازی آب جدا میگردد و اسید استیک نیز از پائین برج آزئو بخش واکنش یعنی قسمت اشباع سازی گاز برگشتی با اسید استیک و شستشوی گاز برگشتی با اسید فرستاده می شود ونهایتاً در پایان قسمت تقطیر محصول وینیل استات حاصل می گردد بطوریکه پس از نمونه گیری جهت حصول اطمینان از درجه خلوص آن به شکل وینیل استات خالص با خلوص حداقل ۹/۹۹% به تانک های محصول میانی ارسال می شود . محصول موجود در تانک های میانی پس از افزودن ممانعت کننده پلیمریزاسیون[۵۵] و نمونه گیری و حصول اطمینان از تطابق آن با مشخصات مورد نظر با هماهنگی واحد مخازن محصول جهت ارسال آن به مخازن نهایی اقدام می شود.
۳-۷-۱۱- شرح فرایند واحد ۲ اتیل هگزانول (۲EH)
واحد ۲EH (دواتیل هگزانول) از سه بخش سین گاز، اکسو و الکل تشکیل شده است که به ترتیب هر بخش خوراک قسمت بعدی را تامین می کند که در ذیل پروسس هر قسمت را به تفضیل بیان میکنیم :
-
- سین گاز
هدف از این قسمت تولید گاز ساخته شده[۵۶] با ترکیب CO , H2 به نسبت ۰۳/۱ میباشد.
-
- اکسو:
این بخش شامل دوقسمت واکنش و تقطیر می باشد.
-
- الکل
در بخش الکل بسته به نوع محصولی که قرار است تولید کنیم تا حدودی پروسه تولید متفاوت.
۳-۷-۱۲- شرح فرایند واحد بخار
ابتدا آبی که املاح معدنی آن گرفته نشده است وارد سیستم هوازدا[۵۷] می شود. دراین بخش گازهای محلول درآب مخصوصاً اکسیژن – دی اکسیدکربن از آب گرفته می شود تا از بروز خوردگی توسط آنها در سیستمهای تولید بخار جلوگیری بهعمل آید. این عمل دریک فرایند گرمایشی با بخار فشار پائین انجام میگیرد. به این صورت که آب از قسمت فوقانی مخزن هوازدا از طریق یک سری پاشنده به داخل مخزن وارد میگردد و از قسمت پائینی آن بخار فشار پائین با کاهش حلالیت گازهای محلول به سمت بالا ودر نهایت از یک خروجی به اتمسفر هدایت مینماید.
آب هوازدا شده توسط پمپها با فشار بالا به سمت بویلر ارسال میگردد. ابتدا آب وارد قسمت اکونومایزر شده تا علاوه بر جذب حرارت گازهای خروجی ازمحفظه دمای آب را نیز تا دمای اشباع درفشار مربوطه افزایش دهد . پس از اکونومایزر آب وارد مخزن بخار می شود. همانطور که درمطالب فوق توضیح داده شده آب در یک سیکل با چرخش طبیعی براساس اختلاف دانسیته از مخزن بخار به مخزن آب و سپس در لولههای بالابرنده با جذب حرارت و افزایش کیفیت بخار در نهایت از قسمت بالایی وارد درام بخار می شوند، در این قسمت مخلوط آب و بخار در یکسری جدا کننده های مکانیکی (سیکلونها و اسکرابرها ) عبور می کند، قطرات آب که دارای دانسیته بالاتری هستند به پائین مخزن بخار سقوط کرده و از قسمت فوقانی بخار تقریباً خشک خارج می شود و وارد قسمت سوپرهیتر می شود و در این قسمت دمای آن تا دمای طراحی و مورد نظر سوپرهیت می شود. درنهایت در خروجی هر بویلر بخار با دمای °C420 وفشار ۴۲ بار جهت استفاده مصرف کنندهها ارسال می شود.
۳-۷-۱۳- شرح فرایند واحد آب بدون املاح
آب خام از ۹حلقه چاه به سه مخزن ذخیره که ظرفیت هر کدام m353000 میباشد وارد وذخیره می شود که این آب خام به عنوان آب جبرانی برجهای خنککننده و آب آتش نشانی ، آب آشامیدنی، سرویس و تولید آب بدون املاح مصرف میگردد.
آب خام ابتدا به منظور تصفیه فیزیکی و حذف ذرات مطلق در آب وارد سه عدد فیلتر تحت فشار میگردد و در اثر عبور آب از بستر شنی ذرات معلق و کدورت آب به حداقل میرسد. آب خروجی از این فیلترها در یک مخزن ذخیره آب فیلتر شده (F.W.S.T) به حجم m31000 جمعآوری شده و این سیستم طوری طراحی شده است که با کاهش سطح آب در فیلترهای شنی در سرویس قرار میگیرند و بالارفتن سطح آب در این مخزن از سرویس خارج میشوند .
۳-۷-۱۴- شرح فرایند واحد ET
- پساب با املاح بالا[۵۸]
این پساب از سه قسمت مختلف جمع آوری و به حوضچه TK-01-26 هدایت می شوند که عبارتند از :
الف ) پساب دورریز و شستشوی ساختمان های مواد شیمیایی واحد ET
ب ) پساب با املاح بالا واحدهای مجتمع که از شبکه انتقال فاضلاب[۵۹] مجزا به همین حوضچه میریزد.
ج ) پساب زیر آب[۶۰] سیستم EDR (الکترودیالیز معکوس)
این پساب سپس از طریق پمپP-01-24 به TK-01-27 جهت کلرزنی و کنترل PH ارسال می شود.
در این حوضچه میزان PH بوسیله AIC (آنالیزر و کنترلر) اندازه گیری و با بهره گرفتن از آهک[۶۱] و HCL (اسید کلریدریک) که به صورت خودکار عمل می کنند ،PH در حدود ۷ کنترل می شود.
-
-
-
- آلودگیهای مجتمع پتروشیمی اراک:
-
-