۱
SRP1
۲
۲
۱
SRP2
۳-۵-۴- روایی پرسشنامه
مقصود از روایی آن است که وسیله اندازهگیری بهواقع بتواند ویژگی موردنظر را اندازه بگیرد. در واقع روایی تحقیق میزان سازگاری ابزار سنجش را با هدف تحقیق نشان میدهد (هومن، ۱۳۷۴، ۲۲۹) مقصود از روایی آن است که اطمینان حاصل شود که وسیله اندازهگیری درواقع همان خصیصه موردنظر را اندازه بگیرد، نه خصیصه دیگری را (عباسزادگان، ۱۳۸۴، ۹۵). در این پژوهش به منظور اطمینان از روایی پرسشنامه از حیث ظاهری، محتوایی، ملاکی و … از نظرات جمعی از خبرگان استفاده شده که بعنوان مثال در مواردی منجر به حذف چهار سؤال، تغییر واژگان مورد استفاده، تغییر ظاهر پرسشنامه و … گردیده است.
۳-۵-۵- پایایی (اعتبار) پرسشنامه
مقصود از پایایی یک وسیله اندازه گیری آن است که اگر خصیصه مورد سنجش را با همان وسیله (یا وسیله مشابه و قابل مقایسه با آن) تحت شرایط مشابه دوباره اندازه بگیریم نتایج حاصله تا چه حد مشابه و قابل اعتماد است. اگر اندازه گیری فاقد پایایی کافی و معقول باشد اجرای پژوهش بی معنا خواهد بود، در واقع پایایی به سازگاری و تکرار پذیری آنچه سنجیده میشود میپردازد (هومن، ۱۳۷۴، ۲۲۸). پایایی یک اندازه آماری است مربوط به اینکه دادههای ابزار پژوهش تا چه حد قابل بازآفرینی هستند. یک آزمون در صورتی دارای پایایی است که اگر آن را در یک فاصله زمانی کوتاه چند بار بر روی یک گروه واحد از افراد اجرا کنیم نتایج حاصل نزدیک به هم باشند. آزمون ممکن است دارای پایایی و فاقد روایی باشد، ولی نمی تواند دارای روایی باشد بدون آنکه پایایی داشته باشد، بنابراین یک آزمون باید پایا باشد تا بتواند روا باشد.
در این پژوهش، برای تعیین پایایی پرسشها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS از شاخص ضریب آلفای کرانباخ (α) بهره گرفته شده است. همانطور که ذیلاً ملاحظه میشود، مقدار آلفای کرانباخ برابر ۸۶۴۷/۰ به دست آمده که با توجه به اینکه این مقدار از ۷/۰ بیشتر میباشد، پایایی پژوهش تأیید میگردد.
نمودار ۴۴- پایایی پرسشنامه با بهره گرفتن از ضریب آلفای کرانباخ
۳-۶- قلمروی تحقیق
معیار پذیرش یا رد ادعای پژوهشگر، نظر صاحبنظران و خبرگان علم مدیریت است. در واقع جهت آزمونِ نظری اندیشههای پژوهشگر و تایید مدل، از نظرات اساتید محترم گروههای مدیریت بازرگانی، صنعتی و دولتی در دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی به شرح ذیل استفاده شده است:
جدول ۱۲- مشخصات خبرگان علم مدیریت موردسوال در پایاننامه به تفکیک گروه
نام استاد
پایه علمی
گروه مدیریت
استاد
دانشیار
استادیار
مربی
بازرگانی
صنعتی
دولتی
عبدالحمید ابراهیمی