AIC
۶۵۴/۳۳۲۸۲
مدل۵
h2a
۰۰۷/۰±۴۸/۰
h2m
۰۱۳/۰
C2m
۰۱۳/۰±۰۱۳/۰
AIC
۷۶۸/۳۳۲۸۲
مدل۶
h2a
۰۱۷/۰±۱۶/۰
h2m
۰۱۳/۰±۰۲۵/۰
C2m
۰۰۳/۰±۰۰۹/۰
r(a,m)
۳۶/۰±۳۰/۰
AIC
۶۷۸/۳۳۳۰۶
h2a ، وراثت پذیری مستقیم، h2m ، وراثت پذیری مادری، : واریانس ژنتیکی افزایشی مستقیم، : واریانس خطا، : واریانس فنوتیپی، C2m ، نسبت واریانس محیطی دائمی مادری به واریانس فنوتیپی، r(a,m)، همبستگی بین اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم با اثر ژنتیکی مادری، * مناسبترین مدل
۳-۵- تجزیه به روش بیزی
۳-۵-۱- تجزیه تک صفتی زندهمانی با بهره گرفتن از مدل آستانهای و روش بیزی
به منظور برآورد مولفه های واریانس، وراثتپذیری و همبستگی بین آثار مستقیم و مادری برای صفت زندهمانی از تولد تا ۶۰ روزگی (S1)، زندهمانی از تولد تا ۹۰ روزگی (S2)، زندهمانی از تولد تا ۱۸۰ روزگی (S3)، زندهمانی از تولد تا ۲۷۰ روزگی (S4) و زندهمانی از تولد تا یک سالگی (S5) در برهها از تجزیه مدل آستانهای و روش بیزی استفاده شد.
جداول ۳-۱۵، ۳-۱۶، ۳-۱۷، ۳-۱۸ و ۳-۱۹ مقادیر برآورد شده را نشان میدهند که کلیه برآوردها در سن تولد تا ۲ ماهگی نسبت به سایر سنین بیشتر است. با توجه به این مقادیر نتیجه میشود با افزایش سن برهها از تولد به سمت یک سالگی، مقادیر میانگین و انحراف معیار آنها، میانه و مد کم شده، و کوواریانس بین اثر ژنتیکی مستقیم و مادری افزایش مییابد. با توجه به اینکه فاصله ۹۵ درصد بالاترین چگالی پسین برای اجزای واریانس ژنتیکی مستقیم و مادری و وراثتپذیریها بزرگتر از صفر بود این برآوردها نیز مخالف با صفر در نظر گرفته میشوند. از طرفی چون مقادیر کوواریانس بین آثار ژنتیکی مستقیم و مادری و همچنین همبستگی بین این دو اثر دارای فاصله ۹۵ درصدی است که صفر را نیز پوشش میدهد بنابراین احتمال اینکه این برآوردها برابر صفر در نظر گرفته شوند وجود دارد.
برآورد وراثتپذیری مستقیم زندهمانی برهها در تمام سنین مورد بررسی از تولد تا سن یک سالگی در حد پایین و از ۰۴/۰ تا ۱۷/۰ و وراثت پذیری مادری از ۰۸/۰ تا ۲۱/۰ بوده که با افزایش سن بره مقدار آن کاهش مییابد. سی سختی و همکاران [سی سختی و همکاران، ۱۳۸۸] در مطالعه روی گوسفندان لری بختیاری، وراثت پذیری مستقیم زندهمانی برهها تا یک سالگی را از ۰۱/۰ تا ۲۲/۰ گزارش کردند که با برآورد به دست آمده در این مطالعه نزدیک بوده اما با این تفاوت که با افزایش سن بره مقدار آن افزایش مییافت، در حالی که وراثت پذیری مادری را از ۰۱/۰ تا ۰۴/۰ برآورد کردند که با افزایش سن بره کاهش مییافت که این روند کاهشی با برآورد این مطالعه مطابقت داشت. به طور کل وراثت پذیری مستقیم میزان زندهمانی برهها پایین و از صفر تا ۱۱/۰ در نژادهای مختلف گزارش شده است [Fogarty, 1995; Safari et al.,2005 ].