-
- پست الکترونیک
-
- کنفرانسهای تصویری
-
- پایگاههای داده اشتراکی
-
- تهیه نرمافزارهای عمومی
در اینجا ارتباطات میان بخشهای دولتی به صورت الکترونیکی انجام میگیرد و نیازمند ایجاد یک نظام جامع، به هم پیوسته و یکپارچه بین دستگاههای دولتی است. این نوع تعاملات دولت الکترونیکی به دلیل محرمانه بودن آن بیشتر بر روی شبکههای خصوصی با ضریب امنیت بالا و یا بر روی شبکههای خصوصی مجازی۴ اینترنتی انجام میگیرد. چنانکه نیازهای این مؤلفه به درستی شناسایی و استقرار شو ، دولتها را در رسیدن به ویژگیهای مورد نیاز یک حکومت خوب کمک خواهد کرد.
خدمات G2G در سطح خارجی شامل داد و ستدهای بین دولتها میباشد و میتواند به عنوان وسیلهای جهت توسعه روابط بینالمللی و دیپلماسی به کار رود.
تدارک دیدن بخشهای دولتی یا همکاریها و ارتباطات آژانسها به صورت برخط در یک فراپایگاه داده از دولت برای ایجاد بازدهی موثر، هدف این نوع تعامل است.
دولت با شهروندان (G2C)
این نوع تعامل همانطور که از نام آن پیداست شامل روابط برقرار شده از جانب دولت الکترونیک با شهروندان یک جامعه است. هدف کلی از این تعامل فراهم نمودن حرکتی سریع برای ایجاد خدمات عمومی برخط به ویژه از طریق خدماترسانی الکترونیکی برای عرضه اطلاعات و ایجاد ارتباطات است [سند توسعه دولت الکترونیکی، ص ۴۷].
موراد زیر نمونههایی از خدمات دولت الکترونیک برای شهروندان هستند:
-
- پرداخت مالیات
-
- شرکت در حراجیها
-
- شغل یابی
-
- شرکت در انتخابات
-
- خدمات ثبتی (صدور گذرنامه، ثبت تغییرات آدرس، صدور شناسنامه، ثبت ازدواج و فوت، درخواست تابعیت، ثبت تولد)
-
- دسترسی به اطلاعات گوناگون (آب و هوا، اخبار، قوانین دولتی، مکانیابی, جستجوی کدپستی)
-
- سرگرمیها, تفریح و گردشگری
۲-۵-۶- کسب و کار الکترونیک
منظور از حوزه کسب و کار، کلیه حوزهها و عرصههای مختلف غیردولتی است که در آنها بر مبنای داد و ستد، درآمد حاصل میشود. در این حالت بر اساس تعاملات مختلف بین افراد (حقیقی یا حقوقی) درآمد حاصل شده و در واقع فعالیتی اقتصادی شکل میگیرد. این حوزه کلیه فعالیتهای تجاری، بازرگانی، تولیدی و خدماتی را شامل میگردد.
امروزه حوزه کسب و کار نیز از تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی تأثیرات فراوانی پذیرفته و دگرگون شده است. کسب و کار الکترونیکی در واقع حاصل این دگرگونیها و تغییرات است. تأثیرات فناوری اطلاعات و ارتباطات بر حوزه کسب و کار از دیدگاههای مختلفی مانند موارد زیر قابل بررسی است. [Miller, 2003, p8]:
-
-
- فرآیند بازاریابی
-
- فرآیند ساخت و تولید
-
- فرآیندهای ارائه خدمات
-
- سازماندهی و مدیریت نیروی انسانی
-
- زیرساختها، ابزارها و تجهیزات
-
همانند دولت الکترونیکی، کسب و کار الکترونیکی را نیز میتوان با گرافی غیر متصل از سازمانهای الکترونیکی تجاری مدل کرد (شکل ۴). در این گراف، گرهها را سازمانهای الکترونیکی تجاری مینامند. این واژه از اصطلاح commercial organization گرفته شده و موجودیتهای حقوقی را شامل میگردد که در حوزه کسب و کار فعالیت میکنند. همانند دولت الکترونیکی، هسته حوزه کسب و کار الکترونیکی نیز سازمان الکترونیکی است.
سازمان الکترونیکی تجاری نیز همانند دولت الکترونیک دارای تعاملات مختلفی است. که عبارتند از:
-
- تعاملات کسب و کار- مردم
-
- تعاملات کسب و کار- کسب و کار
-
- تعاملات کسب و کار- دولت
-
- تعاملات کسب و کار- کارمندان
شکل ۴: مدل مفهومی کسب و کار الکترونیکی
]طرح جامع فناوری اطلاعات و ارتباطات استان همدان، ۱۳۸۴، ص ۱۵۲[
۲-۶- شهر الکترونیک
اکنون پس از بررسی و کنکاش در مفهوم دولت الکترونیک میتوان یک قدم به جلو نهاده و کاربردهای عملی دولت الکترونیک را در یک شهر مورد بررسی قرار داد. در واقع میتوان گفت که مفهوم شهر الکترونیک چیزی جدا و منفک از مفهوم دولت الکترونیک نمیباشد و در واقع شهر الکترونیک در طول دولت الکترونیک قرار میگیرد. یعنی شهر الکترونیک زاییده و حاصل پیادهسازی دولت الکترونیک و در راستای آن است. شایان ذکر است که در منابع و مراجع علمی موجود و در تجارب جهانی اصطلاح “شهر الکترونیک” اصطلاح آشنایی نمیباشد, و این بدین مفهوم است که مفهوم شهر الکترونیک در واقع در درون دولت الکترونیک نهفته میباشد.
۲-۶-۱- مفهوم شهر الکترونیک
به منظور آشنایی با مفهوم شهر الکترونیک، در ادامه به ارائه برخی تعاریف موجود در مورد شهر الکترونیک میپردازیم.
شهر الکترونیک عبارت است از امکان دسترسی الکترونیکی شهروندان به کلیه ادارت، اماکن درونشهری و دستیابی به اطلاعات مختلف مورد نیاز به صورت شبانهروزی، هفت روز هفته، به شیوهای با ثبات، قابل اطمینان، امن و محرمانه. [جلالی، ۱۳۸۳، ص ۴۷]
شهر الکترونیک شهری است که در آن بر روی فرصتهای خلق شده توسط فناوری اطلاعات و ارتباطات، به منظور افزایش موفقیت و اثرگذاری بیشتر سرمایهگذاری شده است. [Odendaal, 2003, p3]