جدول۳-۳٫ مولفه ها و ترتیب سوالات مربوط به بعد عوامل انسانی تسهیم دانش
شماره سوالات
مولفه ها
۲۹-۳۰-۳۱-۳۲-۳۴
تمایل به تسیم دانش
۳۳-۳۵-۳۶-۳۷-۴۱-۴۲-۴۳-۴۹
تخصص فردی
۳۹-۴۰-۴۴-۴۵-۴۶-۴۷-۴۸-۵۰
تجربه فردی
۳-۶-۱-۱٫ روایی ابزار
منظور از روایی آن است که وسیله اندازه گیری بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. روایی گویای آن است که نتایج حاصل از بکارگیری ابزار سنجش تا چه اندازه با نظریه یا نظریاتی که ابزار آزمون براساس آنها تدوین شده است، تناسب دارد(کومارو همکاران،۲۰۰۳: ۳۰۴). اهمیت روایی از آن جهت است که اندازه گیری های نامناسب و ناکافی، می تواند هر پژوهش علمی را بی ارزش و ناروا سازد. روایی محتوا، این اطمینان را ایجاد می کند که همه ابعاد و مولفه هایی که می تواند مفهوم موردنظر تحقیق را منعکس کند، در آن تحقیق وجود دارد. به منظور کسب اطمینان از روایی محتوایی سوالات موجود در پرسشنامه، اقدام به کسب نظر متخصصین آکادمیک شد که به همین منظور محقق آن را به رویت چند تن از اساتید محترم از جمله استاد راهنما و مشاور رسانید. با توجه به نظرات اساتید نکات مبهم و نارسای پرسشنامه برطرف و برخی از گزینه ها که ارتباطی با فرضیه ها و اهداف تحقیق نداشتند، حذف شد. درنهایت پس از اعمال نظرات اصلاحی، پرسشنامه تدوین واعتبار آن توسط افراد مذکور مورد تایید قرار گرفت.
۳-۶-۱-۲٫ پایایی ابزار
پایایی یک تحقیق، ثبات وسازگاری مفهوم مورد سنجش را نشان می دهد که به ارزیابی درستی و خوب بودن یا برازش یک نسخه کمک می کند. پایایی اشاره به این نکته دارد که آیا یک سنجه خاص که بطور مکرر برای سنجش یک مفهوم به کار می رود می تواند منجر به نتایج مشابهی در طول زمان شود یا خیر(بیگی،۱۳۸۹). پایایی پرسشنامه طی یک مطالعه مقدماتی شامل ۳۰ نفر از پاسخگویان در جامعه آماری و با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بدست می آید. مطابق فرمول زیر آلفای کرونباخ برای اعتبارسنجی پرسشنامه گرفته می شود و گویای پایایی نسبتا مطلوب است. مقدار ضریب آلفای کرونباخ با بهره گرفتن از فرمول زیر محاسبه می شود.
Ra=
که در آن:
=j تعداد سوال های زیر مجموعه پرسشنامه یا آزمون
= sj2 واریانس زیر آزمون j ام
= s2 واریانس کل پرسشنامه یا آزمون
قابل ذکر است که ضریب آلفای کمتر از ۶۰ درصد معمولا ضعیف ، دامنه ۷۰ درصد قابل قبول و دامنه بیش از۸۰ درصد خوب تلقی می گردد و هرچه ضریب به عدد یک نزدیکتر باشد، بهتر است.
در این تحقیق تلفیقی از سه پرسشنامه استفاده شد که به منظور بررسی پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. جدول ۳-۴ پایایی کلی و هر یک از مولفه ها را نشان می دهد:
جدول۳-۴٫ ضرایب آلفای کرونباخ
آلفای کرونباخ کلی
تعداد سوالات
مولفه
سازه
ردیف
۰٫۷۰
۴