“
رهبری تحول آفرین به زیر دستان در بر آورده کردن استعدادهای بالقوه شان برای اینکه باعث افزایش مسئولیت شغلی در سازمانشان شود کمک میکند. رهبر تحول گرا تمام افراد را با هدف پیشرفت آن ها از پیروان به رهبران تشویق میکنند آن ها توجه ویژه ای به نیاز های هر پیرو، به عنوان رفتار مربی یا استاد برای دستیابی به موفقیت ارتباط دارند.ارتباط به عنوان یک قسمت خیلی مهم از این فرایند مورد دقت قرار گرفته است.
در اینجا رهبر به عنوان یک مربی به نیاز های شخصی هر فرد توجه نموده و در دستیابی به رشد شخصی به پیروان کمک میکند.
ملاحظات فردی نشان دهنده تلاش ساز کار رهبران برای رفتار با هرکس به عنوان یک انسان مهم و اقدام به عنوان سرپرستی که همواره تلاش در توسعه ظرفیت بالقوه پیروان دارد میباشد(پوپر و همکاران ۲۰۰۰)
این عامل نمایانگر مدیرانی است که جو حمایتی ایجاد میکنند که در آن با دقت به نیازهای یکایک پیروان گوش میدهند. رهبران به عنوان مربی و مشاور عمل میکنند در حالی که سعی در کمک کردن به پیروان جهت خود شکوفایی دارند(هاوس،۲۰۰۱).
به طور کلی ملا حظات فردی در بر گیرنده موارد زیر است :
-
- شناخت تفاوت های بین افراد
-
- یک شنونده فعال بودن
-
- واگذاری مسئولیت ها بر اساس تواناییهای شخصی هر فرد
-
- کمک به توسعه فردی کارکنان
- رفتار با دیگران به عنوان اشخاص و نه به عنوان اعضای گروه (کریک برد۲۰۰۶)
_______________________________
۱- Popper
۲-۱۳ ویژگیها و رفتارهای رهبری تحول آفرین) هرسی وبلانچارد)
رفتارهای رهبری تحول گرا را می توان به شرح ذیل بیان کرد.
۲-۱۳-۱ بینش و بصیرت( توانایی پیشبینی آینده) :
شاید مهم ترین رفتاری که مدیران تحول گرا انجام میدهند توانایی آنان برای ایجاد بینشی باشد که کارکنان را برای رسیدن به به آن مجاب کند. سخنرانی “مارتین لوترینگ”(من یک رویا دارم )کل مردم را برای حمایت از نهضت اجتماعی بر انگیخت و به هر حال رهبران تحول گرا که رهبران بصیرت نیز خوانده میشوندف فراتر از این عمل میکنند. همچنین آنان برای دستیابی به این بینش نقشه راهنما نیز طراحی میکنند. آنچه مهم است این است که پیروان این بینش را بپذیرند و رهبر برای انرژی دادن به افراد و دستیابی به آنان تلاش نماید.
هنگامی که کارکنان همگی یا اکثریتشان این بینش و نگرش واحد را بپذیرند در این صورت بینش مشترک که آمال و آرزوی همه کارکنان است ایجاد می شود.
در واقع بصیرت، تصور آینده مطلوب و روشن برای سازمان و مجاب کردن دیگران برای پذیرش آن است(هرسی و بلانچارد۱۹۹۶).
بصیرت به منزله فانوس دریایی است که کشتی ها را در دریای طوفانی برای رسیدن به این ساحل همخون میسازد .
بصیرت یا توانایی پیشبینی آینده، سازمان یا جامعه را برای ایجاد آینده بهتر آماده میسازد. به عبارتی چارچوب مشترک ذهنی ایجاد میکند که بر اساس آن می توان آینده را ساخت. بنابرین بینش تصور
________________________________________
Blanchard & Hersey -1
منحصر بفرد و ویژه از آینده است. رهبرانی که با بینش هستند نه تنها آینده نگرند بلکه آینده ساز نیز هستند. رهبر آینده گرا برای تبدیل این بینش به کمک و همکاری دیگران نیاز دارد. بصیرت دارای این ویژگی است که افراد در آن امکان تحقق اهداف آمال و آرزوهایشان را می بینند. وقتی چنین بینشی در سرتاسر سازمان جاری و ساری شد، کارکنان و مدیران همگی زبان مشترک پیدا میکنند. در این صورت تصورات ذهنی که در اذهان پیروان ایجاد می شود، بیشتر تصورات ذهنی رهبر است . این بینش مشترک مثل نیروی عشق و ایمان در آدمی قوی و قدرتمند است. مطالعات نشان میدهد، بینش قوی انسان را به اوج موفقیت ها می رساند .لذا سازمان بدون بینش قوی در مسیر افول و نابودی می افتد.
به طور کلی باید گفت که بینش از جمله مهمترین ویژگی های رفتاری رهبران تحول گرا تلقی می شود و بدون وجود بصیرت، اگر ایجاد تحول در سازمان یا جامعه غیر ممکن نباشد، قطعا مشکل است.
۲-۱۳-۲ چارچوب دهی و چشم انداز سازمانی:
در سال های نه چندان دور، سازمان ها در محیط های با ثبات و پایداری فعالیت میکردند در چنین وضعیت بسیاری از مدیران عالی بر شناختن محیط شان به عوامل تهدید کننده سازمانی توجه نمی کردند. امروزه رهبران تحول آفرین به منظور آگاه ساختن اعضای سازمان از تغییر تحولات محیطی اغلب با ارائه اهداف نوین کاری برای کارکنان، بینش خود را چارچوب بندی میکنند. چارچوب دهی فرایندی است که در آن رهبران هدف حرکت سازمانی خود را با بهره گرفتن از واژه های خیلی جالب و شوق انگیز برای پیروانشان تعریف و تبیین میکنند چارچوب دهی در واقع فرایند جهت دهی به استراتژی کلی سازمان است. بنابرین در چارچوب دهی، رهبر تحول آفرین تلاش میکند روابط و نقش ها و فرآیندها و اهداف فرهنگ سازمانی و استرتژی ها، انتظارات صاحبان منافع یا جامعه و مأموریت و اهداف اصلی سازمان، به گونه ای هم جهت و مکمل هم باشند که نتایج مطلوب به دست آید (هرسی و بلانچارد، ۱۹۹۶)
۲-۱۳-۳ مدیریت اثر گذاری
تلاش رهبر برای باورهایی است که دیگران درباره وی شکل میدهند. البته از طریق کارهایی که سبب می شود رهبر نزد دیگران جذاب و خوشایند شود. به طور کلی همه افراد علاقه مند هستند بدانند که دیگران چه برداشتی از آن ها دارند و چگونه آن ها را ارزیابی میکنند. ارائه تصویر مثبت از خود، سبب محبوبیت نزد دیگران می شود ارائه تصویر مثبت از فرد نزد همکاران یا کارکنان در سازمان مزایایی برای فرد دارد. برای مثال در زمینه سیاسی، مدیریت اثر گذاری به مدیر کمک میکند که توجه او را به دیگران به طور مناسب توزیع کند. البته این امر موضوعی است که اخیراً مورد توجه پژوهشگران رفتار سازمانی قرار گرفته است. بسیاری از فنون مدیرت اثر گذاری مبتنی بر رفتارهای کلامی است که افراد برای حسن استفاده از اطلاعات درباره خودشان به کار می گیرند.
بر اساس نظر برنز و برنارد بس سایر نوشته های مربوط به ویژکیهای رهبر تحول گرا در ۸ مورد زیر خلاصه شده است.
_________________________________________
Impression management -1
(جدول ۲-۲) شکل: ویژگیهای رهبری تحول گرا (زالی: ۱۳۸۳)
به طور کلی تفکر جدید درباره رهبری اثر بخش رویکرد رهبری اقتضایی را بازنگری مجدد به نظریه صفات مشخصه رهبری که تاکیدش بر اهمیت نیروی بر پر جاذبگی رهبر و تواناییش در جهت تسهیل رشد و توسعه فردی است تکمیل و تلفیق کردهاست(زالی،۱۳۸۳)
۲-۱۴ تحول و نوآوری در اندیشهِ گری همل
“